Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Tánczos Barna: a környezettudatosságot erősíti a minisztérium Zöld Péntek programja
MÁÉRT - 2021. március 10., szerda 16:51

Indul a Zöld Péntek program, amely a környezettudatosabb közlekedést szorgalmazza – ismertette szerdai, március 10-i sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.
A Zöld Péntek kampánnyal a környezetvédelmi minisztérium a társadalom környezettudatosságát erősítené. A program egyik hosszú távú célkitűzése rávenni a rendszerint autóval közlekedőket, hogy péntekenként közlekedjenek biciklivel, elektromos rollerrel, gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel.
Tánczos Barna elmondta: elsősorban az országos és helyi közintézmények vezetőségeit és alkalmazottait szólítja meg a kezdeményezés, de magáncégek, civil szervezetek és a civil társadalom mozgósítását is célul tűzték ki. Az állampolgátok környezettudatosságát erősíti a minisztérium Zöld Péntek programja. A közintézmények vezetősége is felvállalja ezt a környezettudatos szemléletmódot, többek közt az államelnöki hivatal, a kormányhivatalok és a romániai nagyvárosok helyi önkormányzatai is csatlakoznak a kampányhoz.
Ha közlekedésről van szó, a legtöbben a gyors és kényelmes megoldást választják anélkül, hogy belegondolnának abba, hogy milyen hatással van ez a környezetünkre. A közlekedés során kibocsátott szén-dioxid-mennyiség több mint 70 százaléka a közúti közlekedésből származik. Egy ember átlagosan több mint 7000 kg szén-dioxidot termel évente, ebből a legtöbbet a saját személygépkocsija gázpedáljának megnyomásával.
Ennek a jelenségnek a káros hatásait kívánja a program kordában tartani, jó eséllyel pedig csökkenteni a ZÖLD PÉNTEK! MA MONDJ NEMET AZ AUTÓDNAK!  felhívással. 
A kampány első intézkedéseinek köszönhetően – várhatóan minden romániai közintézményben – négyből legalább egy alkalmazott Zöld Péntekeken autó helyett más közlekedési eszközt választ. A program intézkedéscsomagjába tartozik továbbá biciklitartók és elektromos autók töltőállomásának elhelyezése a közintézményeknél, a közintézmények elektromos autóhasználata, a tömegközlekedés ingyenessé tétele országszerte Zöld Péntekeken, valamint a tömegközlekedés elektromosítása.
Online bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, ezt jelezheti is azzal, hogy a közösségi médiában a profilképén feltünteti a program üzenetét tartalmazó képkeretet. A kampányhoz csatlakozó személyek és a megtett kilométerek számából ki lehet majd számolni a szénlábnyom csökkenésének mértékét, ugyanakkor a mozgósítás mértékétől függően a PM10 és PM2.5 részecskék, azaz a szálló por csökkenése is mérhető lesz.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.