Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Online zajlott idén a népdaléneklési vetélkedő
MÁÉRT - 2021. május 28., péntek 11:17

Múlt csütörtökön online formában került sor a Kőgyesi Melitta Népdaléneklési Vetélkedőre, mely egyike a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának (HMPF) minden évben megrendezett eseményének.
A HMPF megalakulása óta rendszeresen szervez vetélkedőket és különböző szemléket a horvátországi magyar diákoknak. Ezek egyike a népzenei vetélkedő is, amely 2011 óta viseli Kőgyesi Melitta nevét, aki a laskói általános iskola tanulója volt, és aki népdaléneklésben, versmondásban, népi táncban is kiemelkedő tehetséggel rendelkezett. A tragikusan korán elhunyt, mindig mosolygó, hagyománytisztelő és kiemelkedően tehetséges lány-fiatalasszony emlékének adóztak ezzel a szervezők. Az idei rendezvény viszont a koronavírus világjárvány miatt más volt, mint az előző években megszokottak, ugyanis online formában zajlott.
-Tavaly, sajnos, el kellett halasztanunk a vetélkedőinket, mivel a járvány miatt nem lehetett rendezvényeket tartani. Idén viszont mindenképpen meg szerettük volna tartani a vetélkedőket, és miután konzultáltunk más régiókkal, úgy döntöttünk, hogy átvisszük a versenyt az online térbe. A diákokat megkértük, hogy rögzítsék videóra a produkciójukat, és küldjék el nekünk a felvételeket, a zsűri pedig azok alapján fog dönteni a helyezésekről - mondta Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője, megjegyezve, hogy összesen 35 diák jelentkezett a felhívásukra.
A diákokat a zsűri három kategóriában értékelte, a legjobbakat díjazták.
- Elsősorban nem a vetélkedés a cél, hanem az, hogy a gyerekek énekeljenek, mégpedig minél többet, és örömmel tegyék ezt, hogy felnőtt korukban is örömet jelentsen számukra az éneklés. Mindamellett a zsűrinek döntenie kell, elbírálnia az énekeseket, ami nem kis feladat. Általában három dolgot veszünk figyelembe: az éneklés tisztaságát, a dallamot, illetve az előadásmódot. Az a lényeg, hogy a gyerek minél felszabadadultabban, bátran és örömmel énekeljen - mondta Keresztes Árpád zsűritag.
A versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.