Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újraválasztották a szervezet vezetőit
MÁÉRT - 2021. június 25., péntek 19:39

A HMDK Gazdaköre múlt hét csütörtökön a kórógyi kultúrotthonban tartotta meg tisztújító közgyűlését, amelyen újraválasztották a gazdaszervezet tisztségviselőit, valamint a következő időszakra szóló terveket és programokat is körvonalazták.
 
A közgyűlésen, amelyet Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke nyitott meg, mintegy hatvanan vettek részt. A beszámolók mellett tíz új tag felvételéről is döntöttek, valamint újraválasztották a Gazdakör vezetőségét. Így a gazdaszervezet régi/új elnöke Szabó Attila, a két alelnök Dezső Igor és Kovács János, a titkár pedig továbbra is Prosszer Horvatin Szanella.
Az elnöki beszámolóban Szabó Attila elmondta, hogy a tavalyi év utolsó nagy eseménye a gazdabál volt, amely minden eddiginél sikeresebb volt és a legnagyobb társasági eseményévé vált magyar közösségünknek. Az ez utánra tervezett programok nagy részét a koronavírus-járvány miatt nem tudták megszervezni, így a különböző vásárokon, kiállításokon sem vehettek rész.
Megszervezhették viszont a növényvédőszerek használatához szükséges tanfolyamot és szakvizsgát. Ezen 27-en hosszabbították meg az öt évvel ezelőtt szerzett engedélyüket, az előadás és a szakvizsga is ingyenes volt számukra, az ehhez szükséges anyagiakat a budapesti Bethlen Gábor Alapnál pályázta meg gazdaszervezetünk.
A gazdák a legnehezebb időszakban is példát mutattak, az elsők között reagálva a tavaly decemberi földrengésre, a gazdakör gyűjtést szervezett a károsultak megsegítésére. A szervezet tagjaitól és szimpatizánsaitól több mint 20 ezer kúna gyűlt össze a Sziszek-Monoszló megyei károsultak megsegítésére. Az érintettek igényei szerint építőanyagot vásároltak, melyet aztán a katasztrófa sújtotta térségbe szállítottak.
A Magyarok Kenyere Programmal kapcsolatban Szabó Attila elmondta, hogy tavaly is számíthattak a gazdák nagylelkű adományira. A Kárpát-medencei búzaösszeöntésre vitt jelképes mennyiségen túl gyűjtött búzából lisztet őröltettek, majd a magyar iskolák és többgyermekes magyar családok között osztották szét. Hozzátette, hogy a programban idén is részt vesznek, és abban egyeztek meg, hogy egy művelődési programmal színesített horvátországi búzagyűjtő napot tartanak.
Mint mondta, ha a helyzet lehetővé teszi, megtartják a Parasztkonyha nevű gasztronómiai rendezvényüket is, és ha nem is az idei, de a jövő évi terveik között szerepel tanulmányi kirándulás a Székelyföldre és a Muravidékre (Szlovénia) is.
Prosszer Horvatin Szanella titkár a szervezet kétéves pénzügyi tervét ismertette, Péter Valentina falugazdász pedig az elmúlt időszakban végzett tevékenységéről beszélt.
A tanácskozáson részt vett Fuzik János eszéki magyar főkonzul is, aki a gazdakör munkája iránti elismerésének adott hangot, mint mondta, a szervezet a horvátországi magyar gazdák összefogását segíti elő.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.