Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Horvátországban tartották meg a Szentlászló nevű települések 25. találkozóját
MÁÉRT - 2021. július 9., péntek 10:14


Az Árpád-házi nagy királyunk nevét viselő települések találkozóját idén a horvátországi Szentlászló szervezte meg, ez már sorrendben a 25. volt. Július 2-án gyűltek össze a polgármesterek és az önkormányzatok képviselői, hogy településük névadójára emlékezzenek és jobban megismerjék egymás hagyományait, kulturális és civil szervezeteit.
A horvátországi Szentlászló már második alkalommal házigazdája a találkozónak, először 2008-ban volt. Idén 11 magyarországi és egy erdélyi falu fogadta el a szentlászlóiak meghívását, összesen 70-en voltak.
A program ünnepélyes megnyitóján jelen volt Fuzik János, Magyarország eszéki főkonzulja, Andócsi János a HMDK alelnöke, valamint az Ernestinovói járás képviselői. A jelenlévőket Kelemen Dezső, az Ernestinovói járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke köszöntötte.
A Kárpát-medencében 19 Szentlászló nevű település van: Bakonyszentlászló (Veszprém megye), Búcsúszentlászló (Zala megye), Bükkszentlászló (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Homoródszentlászló (Erdély), Jászszentlászló (Bács-Kiskun megye), Kisszentlászló (Erdély), Mátraszentlászló (Heves megye), Nyárádszentlászló (Erdély), Oláhszentlászló (Erdély), Pilisszentlászló (Pest megye), Pusztaszentlászló (Zala megye),  Püspökszentlászló (Baranya megye), Szászszentlászló (Erdély), Szécsiszentlászló (Szlovénia), Szentlászló (Baranya megye), Szentlászló (Horvátország)), Tordaszentlászló (Erdély), Vácszentlászló (Pest megye), Zalaszentlászló (Zala megye).
Kovács Sándor Vácszentlászló, Jandó László Pusztaszentlászló és Stuller András Mátraszentlászló korábbi polgármesterek kezdeményezésére indult el a találkozók szervezése 1996-ban.
Minden évben más-más település ad otthont az összejövetelnek. A kezdeményezők az összefogás és egymás segítésének eszméjét hirdették meg. Mindez a horvátországi honvédő háború idején mutatkozott meg a legjobban, amikor a Szentlászlók összefogásából segítették újjáépíteni a falut. De a települések segítik egymást egyéb esetekben is, ha szükséges.  
Külön testvérkapcsolat köti össze a szlavóniaiakat a Baranya megyei Szentlászlóval, amellyel szorosabb együttműködést létesítettek a helyi önkormányzatok és civil szervezetek szintjén. A két település iskolái is már több éve táboroztatják egymás gyerekeit. Mindegyik településen felavatták Szent László hermájának másolatát, Márkus Péter szobrászművész alkotását, a mi Szentlászlónkon 2008-ban.
A háromnapos találkozó programjának utolsó eseményeként kirándulást szerveztek a vendégeknek Vukovárra, ahol megtekintették a honvédő háború áldozatainak emlékhelyeit és lerótták kegyeletüket az áldozatok előtt.
A rendezvény anyagi hátterét az Ernestinovói járás magyar kisebbségi önkormányzata és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége biztosította.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.