Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jubileumi magyar kultúrest Vinkovciban
MÁÉRT - 2021. július 15., csütörtök 14:39

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület szombaton rendezte meg 10. magyar estjét. A városi színházban tartott rendezvény célja a helyi magyarság kultúrájának bemutatása, illetve a hagyományok megőrzése.
A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 2012-ben alakult, és azóta aktívan dolgozik azon, hogy összetartsa az itt élő magyarságot, és hogy azok megőrizzék a szerémségi magyarság kulturális hagyatékát. Ebből a célból alakították meg magyar népdalokat előadó kórusukat is.
Az egyesület tavaly a HMDK és a város vezetésének jóvoltából székházhoz is jutott, így működési feltételei is biztosítottak, van hol összejönniük. Első magyar kultúrestjüket megalakulásuk évében szervezték meg, melyet azóta is rendszeresen megtartanak. Az idei, a sorrendben 10. rendezvényük a szervezet koronavírus-járvány utáni első komolyabb összejövetele volt.
- Tíz évvel ezelőtt, amikor megszerveztük az első magyar kultúrestünket, elsősorban a helyi magyarság összehozása volt a célunk. Azóta az esemény egyre népszerűbb lett, és mind többen jönnek el, nemcsak magyarok, hanem a körülöttünk élő más nemzetek tagjai is. Mi ennek nagyon örülünk, hiszen büszkék vagyunk magyarságunkra és magyar hagyományainkra, amit szívesen megmutatunk másoknak is - mondta Ács Rudolf, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület elnöke.
A rendezvényen a helyi népdalkör mellett színpadra léptek a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület, az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület, valamint a Kórógy Hagyományőrző Egyesület táncosai is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.