Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
25 éves a HMDK Isztria megyei alapszervezete
MÁÉRT - 2021. szeptember 3., péntek 11:36

Múlt héten zajlott a pólai (Pula) magyar kulturális hét, a rendezvénysorozat keretében ünnepelte 25. évfordulóját a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Isztria megyei alapszervezete. 

A pólai magyar kulturális hét a HMDK Isztria megyei egyesületének a legjelentősebb rendezvénye, az idei sorrendben már a 21. volt, ezúttal a Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesülettel közösen hozták tető alá.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Gyöngyös Zsófia, a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja, Bruno Cergnul, Pula város polgármester-helyettese, Tea Batel, Isztria megye nemzeti kisebbségekkel megbízott főosztályvezetője, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.
A horvát hadseregotthonban – korábban tengerészek székháza – rendezett program keretében tartott kultúrműsorban felléptek dályhegyi és kórógyi művelődési egyesületünk tánccsoportjai, valamint az umagi 50+ Csillagok tánccsoport is. Egy alkalmi kiállításra is sor került. A rendezvény kitüntetések és köszönőlevelek átadásával végződött.
A HMDK alapszervezeteinek nagy része Baranya és Szlavónia területén működik, de több egyesülete a tömbtől távolabb, a szórványban tevékenykedik. Ezek egyike a HMDK Isztria megyei egyesülete, amely az elsők között alakult meg a tagszervezetek közül, még 1996-ban pólai székhellyel, de közösségi tevékenysége az egész félszigetre kiterjed. Az egyesületnek egyre kisebb a taglétszáma, ami nem könnyíti meg működésüket, hagyományos programjaikat viszont továbbra is megrendezik.
A HMDK számára fontos, hogy a parányi közösségekben élő magyarok is megőrizzék identitásukat, a magyar nyelvet és a magyar kultúrát, így a legínségesebb időkben is igyekezett támogatni a pólai székhelyű HMDK-egyesületet, és ez a jövőben is így lesz.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.