Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar részvétel a kisebbségi szervezetek országos szemléjén
MÁÉRT - 2021. szeptember 3., péntek 11:37

A Sziszek-Moslavina megyei Lipovljaniban egy év kihagyás után ismét megrendezték az ország legnagyobb kisebbségi szemléjét, amelyen a HMDK keretein belül működő egyesületek is részt vesznek. Idén a pakráci és daruvári magyarok közössége képviselte magyarságunkat.
A Sziszek-Moslavina megyei Lipovljani településen 1973-ban szerveztek először kisebbségi szemlét. Rövid kényszerszünet után 2010-ben fölélesztették a hagyományt, amely a település, a járás, Sziszek-Moslavina megye és lassan az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvényévé vált, és amelyet az országos Kisebbségi Tanács (KT) is támogat. Az idei védnöke Zoran Milanović államfő volt.
Horvátország nemzetiségei gazdag, sokszínű kultúrát őriznek, amit évről évre alkalmuk van bemutatni az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén, amelyen a HMDK keretein belül működő egyesületek is rendszeresen részt vesznek. Idén a pakráci és a daruvári magyarok közössége képviselte magyarságunkat.
Az augusztus 28-án és 29-án zajló eseményen számos program volt, többek között része volt egy kerekasztal-beszélgetés is, amelyet minden évben a Kisebbségi Tanács szervez, és amelyen - magától értetődően - a kisebbségek helyzetével, jogaival foglalkoznak.


Az ünnepélyes megnyitó

A rendezvény már szombaton, a délutáni órákban elkezdődött, az ünnepélyes megnyitóra pedig este került sor. A rendezvényt a köztársasági elnök, Zoran Milanović küldötte, Melita Mulić nyitotta meg, majd pedig a rendezvény idei partnerországának, Ukrajnának a nagykövete szólt a jelenlévőkhöz. Köszöntőt Aleksandar Tolnauer, az országos Kisebbségi Tanács elnöke is mondott, aki rendszeresen részt vesz az eseményen. Elismerően beszélt a Lipovljani Találkozó (LT) szervezőiről, akiknek köszönhetően az LT a legjelentősebb kisebbségi rendezvény lett Horvátországban. 

A megnyitót tűzijáték és a vendégország kórusának nagyszabású produkciója zárta.
Az eseményen - többek között - részt vett Vladimir Bilek, a horvátországi cseh és szlovák nemzeti kisebbségek parlamenti képviselője, a szábor kisebbségi frakciójának az elnöke, Željko Lenart és Krešo Beljak parlamenti képviselők és  Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.