Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Szakmai konferencia horvátországi magyar résztvevővel
MÁÉRT - 2021. szeptember 10., péntek 13:53

Az európai kisebbségvédelemről tartottak konferenciát kedden Budapesten. A tanácskozásra meghívást kapott a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) is, melynek képviseletében Andócsi János, a szervezet alelnöke vett részt a szakmai napon.  
Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége és az Európa Tanács közös szervezésében 2021. szeptember 7-én került sor Budapesten a második kisebbségvédelmi konferenciára „A nem kormányzati szervezetek és kutatóintézetek szerepe az Európa Tanács nemzeti kisebbségi normáinak előmozdításában” címmel.
A konferencián, melyre a HMDK-t is meghívták, több neves hazai és külföldi szakértő is előadást tartott.  A rendezvény célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság jobban megismerje Európa más, kisebbségi sorban élő népcsoportjainak a helyzetét, valamint hogy megvitassák a kisebbségi jogok gyakorlati betartásával kapcsolatos problémákat. A horvátországi magyarságot Andócsi János, a HMDK alelnöke képviselte a rendezvényen.
- Az európai kisebbségpolitika elméleti síkon jól működik, ám a gyakorlatban nem feltétlenül. Erre a legjobb példa az Európai Kisebbségvédelmi Kezdeményezés, az úgynevezett Minority SafePack elutasítása. Elfogadhatatlannak tartom, hogy az EU az államok belügyeinek tartja a kisebbségek védelmét, annak ugyanis közös ügynek kellene lennie - mondta Andócsi János, a HMDK alelnöke, megemlítve, hogy egyebek mellett erről is szó volt a keddi tanácskozáson.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.