Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Horvátországi magyar festők képeiből nyílt kiállítás Splitben
MÁÉRT - 2021. szeptember 17., péntek 16:15

A HMDK rijekai és pélmonostori alapszervezete keretében egy képzőművészeti kiállítást rendezett szeptember 11-én az MI kiállítótermében.
 
A HMDK Split-dalmát megyei alapszervezete a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának a fennmaradásáért dolgozik megalakulása óta. A város által biztosított székhelyükön hetente tartják összejöveteleiket, nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket szerveznek, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak. A koronavírus-járvány miatt módosítani kellett programterveiket, de igyekeztek az elhalasztott rendezvényeket szűkebb körben vagy utólag megtartani.
- Az évek során több, a magyar kultúrát, hagyományokat népszerűsítő rendezvényt is tető alá hoztunk. Rendszeresen rendezünk kiállításokat, amelyekre vendégeket is meghívunk. Így volt ez a hétvégi eseményen is, ahol a HMDK rijekai és pélmonostori alapszervezete keretében működő alkotócsoportok által készített képeket, valamint a zágrábi Ady Endre Kultúrkör tagjának, Rožić Lahorka akadémia festő munkáit állítottuk ki – mondta Tripolszki Anikó, a HMDK spliti székhellyel működő alapszervezetének elnöke.
A pélmonostori HMDK-egyesület képzőművészeti szakkörének a vezetője, Horvát Adrián a megnyitó után elmondta, munkáik egy részét tavaly már megismerhette a spliti közönség, idén pedig további, a baranyai táj ihlette képeket állítottak ki.
A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének rajzcsoportja is igen aktív, az elmúlt időszak alatt készült munkáikból készítettek egy válogatást a tárlatra.
A megnyitón részt vett - többek között - Mladenović Anna spliti kihelyezett magyar konzul, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Šibalin Klepac Zdenka, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnöke.
A kiállítást a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.