Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Tanévnyitót tartottak a Partiumi Keresztény Egyetemen
MÁÉRT - 2021. október 6., szerda 15:40

Az egyetemi templomként is szolgáló nagyvárad-újvárosi református templomban megrendezett ünnepéllyel nyílt meg a Partiumi Keresztyén Egyetem 2021/2022-es tanéve. Az új erőre kapott vírusjárványnak betudhatóan jobbára csak a gólyák, azaz az elsőéves hallgatók, az oktatók és a meghívottak vettek részt. Jelen volt Tőkés László püspök, az egyetem alapító elnöke is.
Az október 5-i, pontban délben kezdődött esemény a Szózattal, majd pedig ünnepi igehirdetéssel indult. Szomor Abigél egyetemi lelkész az újszövetségi Jelenések könyvének 22. része alapján („Ímé eljövök hamar. Boldog, a ki megtartja e könyv prófétálásának beszédeit.”) bontotta ki prédikációját az élet fájának példázatával, a gyökerektől a törzsön és leveleken át a gyümölcsökig. Magát az egyházi alapítású egyetemet is egy 31 éves, életerős fának ábrázolta, rámutatva: „Ti vagytok a leveleink, kedves diákok, és hisszük, hogy a gyümölcsök is ti lesztek.”
Az igehirdetés után a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium kórusa tartotta meg műsorát, majd pedig Pálfi József rektor tanévnyitó beszéde következett. Ebből megtudhatta a hallgatóság azt is, hogy ezen az őszön alapszakon 251, mesterképzésen pedig 110, összesen 361 hallgató kezdi meg tanulmányait a PKE-n, a 2021/2022-es tanév összlétszáma pedig 826.  Ehhez a Debreceni Egyetem kihelyezett képzései is hozzátevődnek, 94 hallgatóval. Idén az egyetem hibrid formában kezdi meg az oktatást.
A rektori tanévnyitó beszéd után az énekszakos hallgatók előadása következett.
A köszöntések rendjén Tolnay István, a Pro Universitate Partium Alapítvány alelnöke, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, valamint Mile Lajos kolozsvári főkonzul szólt a jelenlévőkhöz. Az elsőéves hallgatók fogadalomtételét követően Jakab Ferenc diákszervezeti elnök köszöntötte őket, a canto szakosok újból megcsillantották felkészültségüket, a tanévnyitó ünnepség pedig a Himnusz eléneklésével zárult.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.