Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Az SZNT felhívása Székelyföld önkormányzataihoz
MÁÉRT - 2021. október 21., csütörtök 14:19

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke jegyzi azt a felhívást, amit október 20-án adtak ki Marosvásárhelyen. Idézzük: „Október utolsó vasárnapján, az idén 31-én immár évek óta Székelyföld történelmi autonómiájára és újkori autonómiatörekvésekre hívjuk fel a figyelmet. Arra a hagyományra, amely évszázadokon keresztül megtartotta a közösséget, és amely a huszonegyedik században is – a területi autonómia intézményei révén – megmaradásunk alapját képezi. Ezen a napon ismételten jelezzük, hogy az autonómia iránti igény töretlen, nem mondunk le az önrendelkezés jogáról, nem mondunk le Székelyföld területi autonómiájáról. A Székelyföld autonómiastatútumában rögzített intézményrendszer törvényes keretének megteremtéséig, kiépítéséig a közhatalommal felruházott székelyföldi önkormányzataink lehetősége és egyben felelőssége, hogy képviseljék a közösség autonómiaigényét, sőt – élve a román hatalom által átruházott hatáskörökkel – a területi önrendelkezés helyi zászlóvivői legyenek. Így válik természetessé, hogy – amint az elmúlt évek során nagyon sok helyen – a helyi székely tanácsok, egyházak, politikai és civil szervezetek mellett, illetve velük együttműködve – szerepet vállalnak Székelyföld autonómia napjának megszervezésében, önkormányzati elöljáróink részt vesznek a délelőtti imaláncon és a délután 17.30 órakor fellobbanó lármafás megemlékezésen.”
A felhívás ezzel zárul: „Ebben az évben a székelyföldi autonómiaküzdelem egész Európát megmozgató kezdeményezésének sikerét nyugtázhatjuk. A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók védelmében aláírásgyűjtési szakasza ugyanis lezárult, sikerült teljesíteni a kezdeményezés széleskörű támogatottságának feltételeit. A küzdelem azonban ezzel nem ért véget, szükség van arra, hogy a polgári kezdeményezésben megfogalmazott célok elérése érdekében a közösség is hallassa hangját. Az Európa-szerte másfél millió aláírással támogatott kezdeményezésből így születhet megfelelő jogszabály a nemzeti régiók védelmében.”

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.