Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Erdélyi címerekről a címertani világkongresszuson
MÁÉRT - 2021. október 22., péntek 08:51

Az erdélyi rendek – vármegyék, székelyek és szászok – címerhasználatáról tartott előadást dr. Szekeres Attila István, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke 2021. október 21-én Madridban a VI. Fülöp, Spanyolország királya fővédnökségével október 20–23-a között zajló 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson – közölte a tudományos civil szervezet, amely 2014-ben alakult Sepsiszentgyörgy székhellyel, 2015 januárjában vált hivatalos jogi személlyé Romániában, 2019-től tagja a Genealógiai és Heraldikai Világszövetségnek. Az egyesület célja az erdélyi történelmi jelképek – címerek, pecsétek, zászlók – kutatása, és a kutatási eredmények népszerűsítése romániai magyar és román nyelvű, magyarországi, valamint nemzetközi konferenciákon, romániai és külföldi folyóiratokban. Továbbá tematikus konferenciák szervezése, saját kiadványok megjelentetése.
Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület két konferenciát szervezett eddig Sepsiszentgyörgyön (egyik nemzetközi), négy szakkönyv kiadásában volt partner, számos konferencián képviseltette magát előadással, köztük egy zászlótudományi világkongresszuson Londonban, egy nemzetközi címer- és zászlótudományi konferencián Lengyelországban, a Nemzetközi Genealógiai Akadémia tudományos kollokviumán Varsóban, két kelet-európai címertani konferencián a moldovai Kisjenőn (Chisinau).
Az egyesület szakmai tekintélyét mutatja, hogy részt vehetett a kétévente megrendezett címertani világkongresszusokon. Így volt ez 2016-ban Skóciában, ahol a szervezet elnöke a székely címerről értekezett, valamint 2018-ban Franciaországban, ahol Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe című előadásával szerepelt, valamint a 2020-ra tervezett, de a pandémia miatt elhalasztott, Madridban most zajló címertani világkongresszuson. Ezen A kora újkori Erdély társadalmi felépítésének címertani megjelenítése című előadásával szerepelhetett Szekeres Attila István. A kongresszuson való részvételben az egyesületet a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint az RMDSZ által létrehozott Communitas Alapítvány támogatta.
Mivel a Nyugat-Európában és a tengerentúlon rendezett világkongresszusokon való megjelenés igen költséges, az elnök a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség most tartott küldöttgyűlésén felvetette a hibrid kongresszusok szervezésének lehetőségét: amennyiben a tudományos tanács által elfogadott előadás gazdája nem tud személyesen részt venni az ülésszakon, online jelentkezhessen be. A javaslatot értékelték, döntés egyelőre nem született az ügyben.
Ugyancsak most tartotta meg Madridban éves közgyűlését a Nemzetközi Címertani Akadémia, melynek Szekeres Attila István levelező tagja.
(Fotó: Mihai-Bogdan Atanasiu)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.