Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar egyesületek találkozója Verőcén
MÁÉRT - 2021. október 22., péntek 09:38

A Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége a hétvégén találkozót szervezett magyar egyesületek számára. A rendezvényre hazai és anyaországi szervezetek egyaránt meghívást kaptak.
Verőcén (Virovitica) és környékén egykor szép számban éltek magyarok, mára viszont a helyi magyar közösség pár száz főre zsugorodott. Őket kívánja összefogni a Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közössége, az egyesületben aktívan őrzik hagyományaikat és ápolják magyarságtudatukat.
Annak érdekében, hogy az egyesület tagjai megismerkedjenek más vidékek magyarjaival is, úgy döntöttek, szerveznek egy találkozót, melyre több magyar egyesületet is meghívnak. A meghívásnak anyaországi nyugdíjas egyesületek mellett eleget tett az Alfalusi Vegyes Kar és a Sepsei Népdalkör is, amelyek tagjai egy dalcsokorral is kedveskedtek vendéglátóiknak, de a helyiek is bemutatták énektudásukat.
- Mi itt, a Dráva mentén már nagyon kevesen vagyunk, ám igyekszünk magyarságunkat minél jobban ápolni. A legnagyobb problémánk, hogy vidékünkön már csak az idősebbek beszélik a magyart, ezért az efféle rendezvények arra is jók, hogy azok is gyakorolják a nyelvet, akiknek ritkán van alkalmuk magyarul beszélni, vagy még csak most tanulják. Nagyon örülünk, hogy ilyen szép számban összejöttünk - mondta Karácsonyi István, a Verőce-Dráva Mente Megyei Magyarok Közösségének elnöke.
A rendezvényen jelen volt Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Prosszer-Horvatin Szanella, a HMDK titkára, valamint Verőce város alpolgármestere, Vlasta Honjek–Golinac is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.