Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Világítás a Székelyföld autonómiájáért
MÁÉRT - 2021. október 26., kedd 23:02

A tavalyihoz hasonlóan idén is tömegrendezvények nélkül lehet csak kinyilvánítani Székelyföld autonómiájának igényét az ennek szentelt napon, október 31-én. Erről szólt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) legutóbbi közleménye.
Az autonomista szervezet ebben arra kéri a székelyeket és a velük szimpatizálókat, hogy ahol nem lesz lehetőség közös máglyagyújtásra, ott a lakosok otthonaik ablakába kihelyezett gyertyával jelezzék a nemzeti együvé tartozás fontosságát Székelyföld autonómiájának napján. A korábbi években őrtüzek jelezték az autonómia és az összetartozás igényét, azonban a tavalyihoz hasonlóan idén is arra kérik azon települések lakóit, ahol a helyi önkormányzat nem vállalja a máglyagyújtás megszervezését, hogy otthonaikban nyilvánítsanak véleményt, az érvényben levő járványügyi korlátozó intézkedések figyelembevételével.
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke azt tanácsolja, hogy a polgárok otthonaik ablakába kihelyezett gyertyákkal, kitűzött székely zászlóval, udvaron felállított lármafával vagy kerti máglyagyújtással, esetlegesen bármilyen más kreatív magánkezdeményezéssel és az arról készült fényképpel jelezzék az együvé tartozás erejét. Hozzátette, a korlátozások lehetővé teszik, hogy a templomokban is közös imára gyűljön össze a nép. „Október 31-e előtt el fogjuk juttatni a helyi szervezőknek Székelyföld Autonómia Napjának kiáltványát, és arra kérünk mindenkit, hogy ahol gyülekeznek, ott olvassák is fel. A sajtó a rendezvény időpontjában a Székely Nemzeti Tanács honlapjáról töltheti le a kiáltványt magyar és román nyelven” – idézi az elnököt az SZNT közleménye.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.