Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az 1956-os forradalomra emlékeztek a nagypiszanicai általános iskolában
MÁÉRT - 2021. november 5., péntek 11:17

A nagypiszanicai általános iskolában magyar anyanyelvápoló órákra járó diákok egy alkalmi összeállítással emlékeztek a 65 évvel ezelőtt Magyarországon lezajlott eseményekre.
 
Nagypiszanicára 1882 és 1896 között telepedtek be a somogyi-baranyai, többségükben református magyarok. A 14 kilométer hosszú főutcájáról is híres falu egykor magyar többségű volt, 1958-ig magyar iskola, a 80-as évekig pedig magyar kultúregyesület is működött itt. A körülbelül ezer lelket számláló faluban ma már jóval kevesebb, csupán alig több mint a lakosság 10%-a vallja magát magyarnak. Mindezek ellenére a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének köszönhetően mozgalmas magyar közösségi élet folyik a faluban, magyar zenekarral, kórussal, tánccsoporttal, az egyesületet Berkes Zlata vezeti. Az egyesület erőfeszítésének köszönhetően egy ideje már újból van lehetőség a magyar nyelv tanulására a helyi általános iskolában is. A Közösség és a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat pedig igyekszik különböző támogatásokkal segíteni a fakultatív magyarórákra járókat.
A diákok a magyar történelmi eseményekről is megemlékeznek, így legutóbb az 1956-os forradalom évfordulójának tiszteletére egy alkalmi összeállítást készítettek. Turković Dominik anyanyelvápoló tanáruk vezetésével felidézték a forradalom legfontosabb eseményeit, amit videós összeállításokkal, performanszokkal, versekkel színesítettek.
Az alkalmi műsoron többek között jelen volt Ivana Haić, az iskola igazgatója és Berkes Zlata, a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének elnöke, aki egyben a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat vezetője is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.