Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Abbáziában állított ki a fiumei festőkör
MÁÉRT - 2021. november 25., csütörtök 17:36

Én az ő szemével címmel nyílt meg a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete festőkörének újabb képkiállítása. A tárlatnak, amely december 31-ig látható, az abbáziai (Opatija) Tik Tak kávézó ad otthont.
 
A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének tagjai között több kreatív ember is található: van, aki verseket ír, van, aki zenél, és van, aki fest. A fiumei egyesület székhelyén évek óta működik a festőszekció, tagjai rendszeresen állítják ki munkáikat. Legutóbb az abbáziai Tik Tak kávézóban mutatták be az Én az ő szemével című összeállításukat.
- Az volt a szándékunk, hogy neves festőket elemezzünk és saját motívumainkon alkalmazzuk a munkamódszereiket. Természetesen hozzáadtunk valami sajátot is. Valamennyi festmény mellett ott van a kiválasztott művész rövid életrajza (Klimt Gustav, Veža Mladen, Pablo Picasso, Matisse Henri-Émile-Benoît, Renoir Pierre Auguste, Hopper Edward, Vincent van Gogh, Braque Georges, Monet Claude) – mondta Šibalin Klepac Zdenka, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnöke, aki hozzátette, hogy az egyesület festői a járványügyi intézkedések betartásával hetente egyszer járnak össze alkotni székházukban. Ezt a tevékenységüket a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósítják meg.
- Műtermünkben pozitív energia uralkodik, ami egyben a művészet és az élet alapja is. Van egy mondás, amely nagyon közel áll hozzánk, ami úgy szól, hogy a kreativitás ott keletkezik, ahol az elme már nem fékezi a gondolatot – tette hozzá Zdenka.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.