Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
A székely személyi kártya a székelység önszerveződésének legfontosabb eszköze lesz!
MÁÉRT - 2021. december 13., hétfő 21:07

A Székely Nemzeti Tanács elnökének, Izsák Balázsnak az aláírásával jelent meg közlemény a fenti címmel, alább olvasható:
"Tíz nappal ezelőtt fogadta el a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága a székely személyi kártyára vonatkozó határozattervezetét. A dokumentum komoly visszhangot keltett a román és a magyar sajtóban. Folyamatosan érkeznek a közösség tagjaitól a vélemények, javaslatok. Már ilyen rövid idő után is megállapíthatjuk, hogy a székely/székelyföldi személyi kártya a székelység önszerveződésének legfontosabb eszköze lesz.
Nem kívánunk átsiklani a román szociáldemokraták (PSD) képviselőjének indulatos megnyilvánulása felett sem, aki hatósági szigorral reagálna a székely személyi kártya gondolatára, és betiltatná a Székely Nemzeti Tanácsot. A testület megalakulása óta nem ez az első ilyen jellegű megnyilvánulás. Úgy értékeljük, hogy a képviselő úr ebben a formában akarja bizonyítani politikai riválisainak, hogy a tavaly áprilisban a Klaus Iohannis által megfogalmazott vád ('io napot chivanoc, PSD') ellenére a román szociáldemokraták megfelelnek a közvélemény legszélsőségesebb nacionalista elvárásainak. Mindezek ellenére mi változatlanul készek vagyunk a párbeszédre, és emlékeztetjük a képviselő urat, de az egész román politikai elitet, hogy a magyarellenesség nem egy járható út Románia számára. Már csak azért sem, mert Schengen felé a magyar határon keresztül vezet az út. Túl ezen, Magyarországnak és Romániának is érdeke a jószomszédi kapcsolat fenntartása, a gazdasági együttműködés és a párbeszéd a romániai többség és a romániai magyar nemzeti közösség között.
Változatlanul azt kérjük Székelyföld minden lakójától és a Székelyföldön kívül élő székely emberektől, hogy küldjék el véleményüket, javaslataikat a Székely Nemzeti Tanács címére: szntiroda@gmail.com, illetve csatlakozzanak a Szabad Székelyföld elnevezésű Facebook csoporthoz (https://www.facebook.com/groups/szabadszekelyfold), amely fórumot a Székely Nemzeti Tanács épp azért hozta létre, hogy nyilvános felületet biztosítson a székely személyi kártyával kapcsolatos építő jellegű gondolatoknak, ötleteknek."

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.