Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A horvátországi magyarság ügyeiről Budapesten és Zágrábban
MÁÉRT - 2022. január 24., hétfő 09:48

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, Jankovics Róbert a hét elején Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a horvátországi magyarsággal kapcsolatos kérdésekről, szerdán pedig Horvátország külügyminisztere, Gordan Grlić Radman fogadta Zágrábban.
 
Január 17-én, hétfőn a HMDK elnökét, magyarságunk parlamenti képviselőjét, Jankovics Róbertet budapesti irodájában fogadta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes. A baráti találkozón megvitatták a horvátországi magyarsággal kapcsolatos aktualitásokat, különös tekintettel a vírushelyzetre, valamint olyan időszerű eseményekről is szó volt, amelyek a horvátországi magyarság számára is fontosak.
- Közösségünk nagyon sokat köszönhet a magyar kormánynak, hiszen az mindig is partnerként kezelte a HMDK-t. Semjén úr közösségünk igaz és őszinte barátja, beszélgetésünk most is rendkívül mélyenszántó és részletes volt, rendkívül optimista vagyok az idei terveinket illetően - nyilatkozta a találkozót követően Jankovics Róbert.
Zágráb is partner
A horvátországi magyarság abban a szerencsés helyzetben van, hogy Budapest mellett Zágráb is megérti a problémáinkat és segít is. Ennek ékes bizonyítéka, hogy két nappal budapesti látogatása után Jankovics Róbertet Horvátország külügyminisztere, Gordan Grlić Radman fogadta. A találkozón szó volt többek között arról, hogy Magyarország és Horvátország harminc éve vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, és a két szomszédos állam kapcsolatai azóta is felhőtlenek. Ebben pedig kétségkívül szerepet játszott az a tény is, hogy Magyarország és Horvátország is kincsként tekint egymás kisebbségeire. A megbeszélésen szó volt még a horvátországi magyarságot is érintő aktualitásokról, valamint Kengyia ügyéről is.
- A magyarságunkat érintő témákon túl szó volt a regionális programokról, új határátkelők megnyitásának szükségességéről, valamint a Szerbiával való rendezetlen államhatárból eredő problémák lehetséges megoldásáról is - mondta Jankovics Róbert.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.