Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új családhoz került a vándorbölcső
MÁÉRT - 2022. január 28., péntek 13:43

A magyar Agrárminisztérium még 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évének keretében indította el az „Agrár-Vándorbölcső” programját külhoni magyar, mezőgazdaságból élő és gyermeket váró családok támogatására. A horvátországi magyarok bölcsőjét a HMDK Gazdakör vette át, és már meg is találta harmadik átmeneti tulajdonosát, ezúttal Várdarócon.
A magyar nemzet gyarapodásának egyik szép példája a 2012 óta működő és folyamatosan bővülő „vándorbölcső-mozgalom”, amely fabölcsők adományozásával ösztönzi a magyar közösségeket a gyermekvállalásra. A magyar agrárminisztérium is csatlakozott a mozgalomhoz, 2020-ban úgynevezett „Agrár-Vándorbölcső” programot indított a külhoni magyar, mezőgazdaságból élő, gyermeket vállaló családok támogatására. A projekt keretében minden határon túli régióhoz eljuttattak egy fából faragott, ringatható bölcsőt. A horvátországi magyarokét a HMDK Gazdakör tagjai vehették át. Kedvezményezettjei a mezőgazdaságból és élelmiszer-előállításból élő családok, akik kisbabát várnak. A vándorbölcsőt félévenként adják tovább, első horvátországi magyar tulajdonosa 2020-ban vehette használatba.
Szerencsére utána sem került raktárba a bölcső, első gazdája hat hónap után továbbadta, egy karancsi kisfiú ringott benne, majd Várdarócra került, ahol egy kislány birtokolhatta.
 
A bölcső most a várdaróci Bicó családhoz került
Most szintén Várdarócon, a másfél hónapos Thomas fekhet benne fél éven keresztül. A bölcsőt gazdakörünk képviseletében Szabó Attila elnök, Prosszer Horvatin Szanella szervezeti titkár, Tarnai Attila falugazdász és Szabó Julianna gazdakörtag adták át a Bicó családnak múlt héten.  
- Nagyon örülünk, hogy hozzánk is eljutott a horvátországi magyarok vándorbölcsője. A nappalink közepén lesz a helye, Thomas biztosan jól érzi majd magát benne. Ezúton is köszönjük a HMDK Gazdakörének, hogy gondolt ránk. Fél év után mi is továbbadjuk majd egy másik magyar családnak, reméljük, a jövőben sem fog üresen állni – nyilatkozta lapunknak Péter Valentina.
Kérdésünkre válaszolva párjával elmondták, a gyerekvállalás komoly és felelősségteljes dolog, szülőnek lenni nem könnyű, de annál örömtelibb érzés.
 
A program célja, hogy családalapításra ösztönözze a fiatalokat
A HMDK Gazdakörének vezetői szerint ez a bölcső összekötő kapocs a gyermekeket vállaló családok között, ezt szimbolizálják az ezüstkarkötő láncszemei is, amelyet minden kisbaba ajándékba kap, amikor szülei átveszik a bölcsőt. 
- Mi is örülünk és büszkék is vagyunk, hogy részesei lehetünk az agrárminisztérium vándorbölcső programjának, amelynek az az üzenete, hogy gondol ránk, törődik velünk az anyaország – tudtuk meg Szabó Attilától, aki hozzátette, kis hazánkban – mint ahogy azt a 2021-es népszámlálás eredményei is mutatják – az elvándorlás és az alacsony gyermekszaporulat miatt évről évre kevesebben vagyunk. A vándorbölcső-program azt sugallja a fiatal pároknak, hogy a családalapítás szép és nemes dolog, szükség van az utódokra már csak azért is, hogy legyen közösségünknek jövője.
A HMDK Gazdaköre ezúton is felhívja a fiatal horvátországi magyar családok figyelmét, hogy szíveskedjenek jelezni a szervezet falugazdászánál, ha a jövőben igényt tartanak a bölcsőre. Horvátországban a legfrissebb adatok szerint kevesebb a magyar újszülött, mint a Kárpát-medence más régióiban, már csak ezért is örülnének neki, ha házról házra járna a vándorbölcső, hogy minden szülő érezze, a magyar nemzethez tartozik.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.