Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megújult a magyarok otthona Nagypiszanicán
MÁÉRT - 2022. január 28., péntek 13:43

Tavaly év végén kívül-belül megújult a nyugat-szlavóniai Nagypiszanicán a helyi magyarok otthona. Az épület új szigetelést, korszerű nyílászárókat és központi fűtést is kapott.
A Bilogora lejtőin elterülő Nagypiszanicán él a nyugat-szlavóniai magyar szórvány egyik legaktívabb közössége, melynek tagjai a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének égisze alatt tevékenykednek. Az egyesületnek van saját néptánccsoportja és zenekara is, melyek rendszeresen szerepelnek mind az anyaországi, mind a horvátországi különböző kulturális rendezvényeken.
Emellett az egyesület tagjai magyar nyelvórákat is tartanak azok számára, akik már csak gyengén vagy egyáltalán nem beszélik a nyelvet. Mindezen tevékenységek helyszínéül az egykori református parókiából kialakított Nagypiszanicai Magyarok Otthona szolgál. Az épület állaga az évek során sokat romlott, ezért elengedhetetlenné vált a tatarozása. A Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács jóvoltából tavaly év végén a Nagypiszanicai járás közreműködésével sikerült felújítani az épületet. A tagok társadalmi munkában lecserélték a külső szigetelést és átfestették a homlokzatot, és az épület elavult nyílászárói is helyett is korszerűeket építettek be. A tagoknak többé a hideg sem jelent problémát, hiszen a felújítás során az épületbe bevezették a központi fűtést is.
- Egyesületünk mindig is igyekezett minél jobb körülményeket biztosítani a tagok számára. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük székházunkat, mely most egy igazi átalakuláson ment keresztül. Nagyon hálásak vagyunk a támogatóinknak, hiszen nélkülük ez nem sikerült volna, és ezúton is szeretném megköszönni a segítséget – mondta Berkes Zlata, a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének elnöke, aki hozzátette, hogy székházuk mára a falu, sőt az egész járás dísze lett.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.