Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Akik a nemzeti régiókért megmozgatták Európát
MÁÉRT - 2022. február 7., hétfő 15:46

A Székely Nemzeti Tanács hagyományosan március 10-én, a Székely Szabadság Napján adja át a Gábor Áron-díjat az előző évre. Az idei kitüntetések az elmúlt év legnagyobb nemzetközi sikeréhez köthetők, amely méltán viselte a Székely Nemzeti Tanács jelmondatát: Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
A 2021-es évre az SZNT elnökének előterjesztésére, a tanács állandó bizottság döntése alapján a következő személyiségek vehetik át a díjat:
Erika Casajoana volt az, aki a polgári kezdeményezést Spanyolországban győzelemre vitte, de döntő befolyása volt a belgiumi kampányban és a végső sikerben is. Erika Casajoana élő kapcsolatot teremtett Katalónia és Székelyföld között, népszerűsítette a kezdeményezést, a székelységet és a Székely Nemzeti Tanácsot Katalóniában és egész Európában.
Dr. Sobor Dávid tízéves jogi küzdelemben teremtette meg a jogalapját a nemzeti régiók bejegyzésének. Az ő munkájának, szakértelmének és szívós kitartásának köszönhető, hogy a kezdeményezők pert nyertek Luxemburgban.
Toró Attila látványos, szuggesztív grafikái kísérték végig a kezdeményezés minden mozzanatát, nemcsak Erdélyben és Magyarországon, hanem egész Európában. Informatikusként is segítette a kampányt, neki köszönhető, hogy a virtuális térben több millió emberhez érkezett meg az üzenetünk. Nem beszélve arról, hogy a Székely Nemzeti Tanács megalakulásától, 2003-tól önkéntes grafikusa a székely autonómiamozgalomnak, minden ehhez kapcsolódó látványt az ő stílusa határoz meg.
Belőlük állt az a csapat, amelyre a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés szervező bizottsága, annak képviselője, Izsák Balázs és helyettese, Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi képviselője mindig számíthatott.
A hagyományoktól eltérően, a díjátadásra nem Marosvásárhelyen, hanem Sepsiszentgyörgyön kerül sor, 2022. március 10-én 13 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében – közölte ma az SZNT sajtószolgálata.

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.