Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Megemlékezés és filmvetítés Nagyváradon a kommunizmus áldozatainak emléknapján
MÁÉRT - 2022. február 24., csütörtök 12:21

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a magyar Országgyűlés 2000-ben elfogadott 58. számú határozata rendelte el.
Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947. február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a Magyarországot megszálló szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban. A politikus letartóztatása és fogvatartása az első momentum volt abban a folyamatban, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket a totális egypárti diktatúra kiépítése felé vezető úton. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel több évtizedes uralmát jellemezte a fél Európában és Ázsiában, sőt egyes országokban mindmáig tartóan. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számontartott embereknek. A marxista-leninista diktatúrák fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit valamely csoporthoz vagy egyházhoz való tartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.
Az elmúlt években Nagyváradon is hagyománnyá vált megemlékezni február 25-én a kommunizmus áldozatairól. Pénteken 17 órától a Partiumi Keresztény Egyetem belső udvarán lévő emléktáblánál lesz főhajtás és koszorúzás, ami után az emeleti díszteremben lakossági fórumra kerül sor. A közönségtalálkozó felszólalói: Révész Máriusz országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a 2006-os rendőrattak egyik sérültje, Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Előreláthatólag 18 órától kerítenek sort az Elk*rtuk (A hazugság ára) című, tavaly bemutatott magyar politikai krimi-filmdráma levetítésére. A belépés ingyenes, a zárt térben a maszkviselés a még érvényes járványügyi rendelkezések miatt kötelező.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.