Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Támogatják a magyar nyelvű oktatást Pélmonostoron
MÁÉRT - 2022. március 4., péntek 14:26

A Pélmonostor városi Magyar Kisebbségi Önkormányzat idén is megvásárolta a helybéli általános iskolába magyar anyanyelvápolásra járó diákok számára a magyar nyelv tanulásához szükséges tankönyveket.
Merki Ferenc, a „tanító bácsi”, az iskolaigazgató, az egykori HMSZ elnöke tanügyi tanácsosként 1967-ben kezdte szervezni az ún. anyanyelvápolást Horvátországban, külön hangsúlyt fektetve a szórványvidékre. Az első csoportokat 1967 őszén indították Hercegszőlősön és Szentlászlón. Jelenleg 25 intézményben több mint 500 diák jár anyanyelvápolásra.
A pélmonostori általános iskolában is 49 tanuló ápolja a magyar nyelvet és kultúrát a fakultatív órák keretében. Számukra idén is megvásárolta a magyar nyelv tanulásához szükséges tankönyveket a Pélmonostor városi Magyar Kisebbségi Önkormányzat. Kovács Ferenc, az önkormányzat elnöke elmondta, hogy fontosnak tartják a magyar nyelvű oktatás támogatását a városban, ezért különböző módon igyekeznek segíteni. Az anyagi támogatás mellett több közös programjuk is van, így például a pélmonostori anyanyelvápoló diákok rendszeresen részt vesznek a helyi HMDK-egyesület és Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet által szervezett Márton-napi ünnepségen is
Jáger Brigitta, a pélmonostori anyanyelvápolók tanára elmondta, hogy ő és a szülők is hálásak a támogatásért, a tankönyveket a 3. és a 6. osztályosok kapták, amelyeket három évig használnak majd. Hozzátette azt is, hogy korábban a diákjai évente találkoztak testvériskolájuk, a mohácsi Széchenyi István Általános Iskola tanulóival, ami szintén lehetőséget adott a monostori gyerekeknek a magyar nyelv gyakorlására.
- Ezt a kapcsolattartást a járványhelyzet miatt szüneteltettük, de reményeink szerint a tanév végére javul a helyzet, és újra találkozhatunk. A diákjaim számára egyéb olyan programokat is tervezek, amelyek mind a magyar nyelv gyakorlását és megtartását segítik, de a magyar identitásuk erősítéséhez is hozzájárul – mondta Brigitta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.