Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
AZ EMNT mai sajtótájékoztatójáról
MÁÉRT - 2022. március 7., hétfő 18:30

Kolozsváron tartott március 7-én délben sajtótájékoztatót Tőkés László és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és ügyvezető elnöke – közölte az EMNT sajtóirodája.
Téma volt az ukrán–orosz konfliktus, a kárpátaljai magyarság megsegítését célzó, az EMNT által szervezett adománygyűjtő akció, a magyarországi országgyűlési választást és népszavazást megelőző regisztrációs kampány, a levélszavazatok begyűjtésére vonatkozó mozgósítás és a romániai népszámlálás.
A sajtótájékoztató kezdetén Tőkés László ismertette a hétvégén nyilatkozat formájában is közzétett álláspontját az ukrán–orosz konfliktus tárgyában, külön is kiemelve a háborús helyzet ellenére is otthon maradtak tragikus körülményeit. Az EMNT elnöke rámutatott: a XXI. század Európájában semmi sem magyarázhatja a civilek elleni katonai, fizikai erőszakot, majd szolidaritásáról biztosította mindazokat a nemzettársainkat, akiknek a kialakult helyzetben menekülniük kell saját szülőföldjükről, valamint szolidaritást vállalt az ukrajnai románokkal és az ukrán nemzet tagjaival is. „Anyanyelvtől, vallástól, nemzeti hovatartozástól függetlenül segítenünk kell a szenvedőknek. Éppen ezért mindenkit arra kérek, hogy támogassák a menekülteket segítő állami, egyházi intézmények és humanitárius civil szervezetek munkáját” – jelentette ki a püspök. Dicséretesnek nevezte azt, ahogyan Magyarország és Románia – etnikai hovatartozástól függetlenül – közösséget vállal a területére érkező menekültekkel, ugyanakkor megjegyezte, hogy a háborút megelőző időszakban Románia nem szentelt kellő figyelmet az ukrajnai románság helyzetének.
Elhangzott: az EMNT – az Erdélyi Magyar Néppárttal közösen – adománygyűjtő akcióba kezdett a kárpátaljai magyarság megsegítéséért, így az Erdély-szerte működő demokráciaközpontokban (elérhetőségek itt: www.emnt.org/irodaink) várják az elsősorban tartós élelmiszereket, tisztítószereket, tisztálkodószereket, gyermektápszereket, pelenkákat és áramfejlesztőket tartalmazó adományokat, valamint létrehoztak egy külön banki folyószámlát is, melyre a pénzbeli felajánlásokat várják. (Számlaszám: RO04 OTPV 2000 0034 5078 RO03, Asociatia EMNT Egyesület. Adószám: 26636304.) Ehhez kapcsolódva Sándor Krisztina elmondta: a pénzbeli adományokat is eszközvásárlásra fordítják majd, a felhasználás módjáról pedig egyeztetni fognak az érintett kárpátaljai szervezetekkel, a begyűjtött adományok szétosztásakor pedig a Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezetével működnek együtt.
Tőkés László közbevetette: a most megszervezett magyarországi segélyakciók az 1989-es nemzeti összefogást juttatják eszébe, amikor is a romániai forradalom kárvallottjain és áldozatain segítettek a tettre kész szervezetek és magánszemélyek. „Beszédes példája ez annak, hogy a magyarság miként tud összefogni a legnagyobb szükség idején, s miként képes segíteni a rászorulókon, legyen az szó 1989-ben románokról és erdélyi magyarokról, vagy 2022-ben ukránokról és kárpátaljai magyarokról” – mondta az EMNT elnöke, majd megjegyezte: miközben a menekültválság kapcsán e dicséretes összefogásnak és szolidaritásnak lehetünk tanúi és részesei, egyes magyarországi és romániai politikusok a háború és a humanitárius válság ürügyén kicsinyes politikai vádaskodásba kezdtek. „Még a katasztrofális háborús viszonyokat is arra használják fel, hogy ellenfeleiket vádolják, támadják, lejárassák. Előttük még az emberi élet és méltóság sem szent, semmi sem az. Önmérsékletre és bölcsességre és belátásra kérem őket! A háború megpróbáltatásai közepette a szolidaritás, az összefogás, a nemzeteink és politikusaink közötti együttműködés kell hogy elsődleges legyen, semmint a viszály” – ismételte meg nyilatkozata vonatkozó passzusát.
Tőkés László ezúttal egy testvéri üzenetet intézett a magyarországi polgártársakhoz és az anyaországban élő külhoni magyarokhoz. Ebben az EMNT elnöke rámutatott arra, hogy a nemzeti egység és összetartozás iránt elkötelezett politikai erők választási győzelméhez az szükséges, hogy a választójogosult magyar érzelmű polgárok a lehető legnagyobb számban vegyenek részt a tavaszi választásokon. „Föltétlen részvételre hívom fel és kérem választójogosult magyar honfitársaimat. Erdélyi magyar szavazóink hozzáállása nem kétséges. Ez azonban a sikerhez nem elégséges. Számítunk a magyarországi választópolgárok döntő többségére – köztük is a külhoni, erdélyi származású nemzettársainkra. Az áprilisi választások tétje: lét és nemlét kérdése. Az 1989-es rendszerváltozás, valamint a 2010-ben egyenesbe került nemzetpolitikai változások eddig elért eredményeit nem hagyhatjuk veszendőbe menni. Folytatnunk kell a határok fölötti nemzetegyesítés jövőt ígérő politikáját. A legkevesebb és a legtöbb, amit ennek támogatása érdekében tehetünk, az a választásokon való tudatos részvétel és felelős döntés. Magyarországi polgártársainkat és az anyaországban élő külhoni magyarokat erre kéri Erdély” – jelentette ki Tőkés László.
Sándor Krisztina emlékeztetett: március 9-én 16 óráig kérhetik felvételüket (regisztrációjukat) a választói névjegyzékbe mindazok az erdélyi magyar állampolgárok, akik részt kívánnak venni a magyarországi országgyűlési választáson és népszavazáson. Azoknak, akik korábban már regisztráltak, de időközben megváltoztak személyes adataik, frissíteniük kell regisztrációjukat, s ugyanígy kell eljárjanak azok is, akik nem emlékeznek, hogy a legutóbbi választás alkalmával hova kérték a szavazólapot is tartalmazó választói levélcsomagot. „Az EMNT hálózata tavaly év vége óta intenzív tájékoztató és regisztrációs kampányt folytatott. Munkatársaink több tízezer erdélyi magyar állampolgárnak segítettek a regisztrációban és az adatfrissítésben, valamint létrehoztuk a www.valasztas.info internetes felületet is, ahol szintén minden fontos információt és regisztrációs segédanyagot megtalálhatnak az érdeklődők” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke. Elmondta: várhatóan március 19-től kezdődik a levélcsomagok kiküldése, melyek így március 25-e környékén érkeznek meg nagyobb számban a romániai postahivatalokhoz, ahonnan kézbesítik azokat a választásra jogosult magyar állampolgároknak. „Március 19. és április 3-a között az EMNT demokráciaközpontjai meghosszabbított ügyfélfogadási idővel működnek azért, hogy minden erdélyi magyar állampolgárnak legyen ideje behozni irodáink valamelyikébe a kitöltött azonosító nyilatkozatát és a szavazólapokat is tartalmazó lezárt levélcsomagot. Arra kérjük az erdélyi magyar állampolgárokat, hogy szavazataikat ne bízzák a román postára, inkább adják le irodáinkba, s így azok biztonságosan és még időben célba érnek, hiszen a szavazatbegyűjtés terén is komoly tapasztalattal rendelkező kollégáink az összes szavazatot eljuttatják Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusára” – hívta fel a figyelmet Sándor Krisztina, majd hozzátette: a levélcsomagban található azonosító nyilatkozat kitöltésében szintén segítenek az EMNT munkatársai, valamint az EMNP és az EMSZ területi önkéntesei és önkormányzati képviselői, akiknél szintén leadhatók a levélcsomagok. „Arra kérünk mindenkit, hogy a levélcsomag átvétele után mihamarabb töltsék ki az azonosító nyilatkozatot és a szavazólapokat, majd a lezárt borítékot a lehető legrövidebb időn belül juttassák el hozzánk, hogy ezzel is elkerülhessük az április 3-i határidőre várható torlódást” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke, majd hozzátette: mindazok az erdélyi magyar állampolgárok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, március 25-ig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, s ők kizárólag április 3-án szavazhatnak (személyesen) Magyarország kolozsvári vagy csíkszeredai főkonzulátusán.
A sajtótájékoztató végén és a közelgő népszámlálás kapcsán az ügyvezető elmondta: a március közepén kezdődő önkitöltés időszaka jó lehetőség arra, hogy az erdélyi magyaroknak alkalmuk nyíljon a megszámláltatásra, ezért arra biztatnak mindenkit, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. A már említett demokráciaközpontokban, előzetes időpontegyeztetést követően, segítséget nyújtanak bárkinek a népszámlálási kérdőív kitöltésében.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.