Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar értékeket népszerűsítő rendezvénysorozat Fiumében
MÁÉRT - 2022. március 24., csütörtök 15:50

A tengerparti városban idén is megrendezték a magyar nemzeti értékeinket felvonultató kiállítást „Nem csak a rigójancsi” címmel. A program egyik célja, hogy közelebb hozza a város nem magyar ajkú lakosait nyelvünkhöz és kultúránkhoz. 
A Nem csak a rigójancsi – Magyarország kiemelt alkotásai című kiállítás március 9. és 18. között volt látható a város sétálóutcájában. A tárlat fókuszában a magyar gasztronómia volt, de más értékeink bemutatásra is sor került a földrajz, a történelem és a tudomány területéről. A járókelők hatalmas plakátokon olvashattak például a magyar paprikáról, vagy arról, hogy mi a különbség az itteni és a magyarországi gulyás között, vagy hogy miért is nem koccint a magyar ember sörrel. Annak érdekében, hogy a többségi vagy más nemzethez tartozók nyelvünket is gyakorolják, minden plakáton szerepeltek alapvető magyar szavak is.  
A kiállítást Baričević-Tamaskó Eszter, a Rijekai Magyar Nyelvi Lektorátus munkatársa rendezte.
A rijekai bölcsészkar „kínálatában” a 2020-21-es tanévtől szerepel a magyar mint választható tantárgy, amivel az a lektorátus célja, hogy minél többen tanuljanak magyarul, ismerkedjenek kultúránkkal.
A Nem csak a rigójancsi nevű kiállítás Fiume városa, a Rijekai Tudományegyetem, valamint a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével valósult meg a Magyar kultúra vendégprofesszorai elnevezésű projekt keretében. A program részeként idén nyáron a város több vendéglátóegységében is a magyar konyhaművészet specialitásait kínálják majd. Ezenkívül július közepén egy másik kiállítás is nyílik horvát-magyar együttműködéssel, A modern Fiume születése címmel.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.