Pázmaneum Polgári Társulás
A kitelepített felvidéki magyarokról emlékezünk meg Dunaszerdahelyen
Külhoni civil szervezetek - 2022. április 12., kedd 12:10

A Magyar Országgyűlés határozata alapján április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja. A Pázmaneum Társulás, ahogy azt az előző években is tette, megemlékezést tart április 12-én, 18 órakor a Városi Sport- és Szabadidőparkban található Kitelepítettek emlékművénél.
A megjelenteket Dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere köszönti.
Történelmi visszatekintést tart Kolek Zsolt történész, újságíró
Közreműködnek:
Vass Virág, a Vámbéry Ármin Gimnázium diákja, felkészítő tanár Cződör Henrietta.
Bíró Emese, a Kodály Zoltán Alapiskola tanulója, felkészítő tanár Simon Anikó.
A Közös Igazgatású Szakközépiskola, Szabó Gyula 21 és a Rákóczi Szövetség középiskolai helyi szervezet diákjainak fellépése. Közreműködik Vida Barbara, Sercel Szonja, Pongrácz Mátyás,
Füri Adrián, Kiss Gabriella. Felkészítő tanár Klőr Levente. 
Az emléknap méltó dátuma április 12-e, 1947. április 12-én indult az első transzport Magyarország felé. Az Országgyűlés 2012. december 3-i határozatában rögzítette, hogy szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített magyarokról, valamint azt is, hogy támogatja a kitelepítéssel kapcsolatos megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését. Az Országgyűlés emellett kifejezte nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.
Dunaszerdahelyen 2013. április 20-án adták át a beneši dekrétumok alapján a második világháború utáni években kitelepített (cseh)szlovákiai magyarok tiszteletére emelt emlékművet. A városi szabadidőparkban található alkotást a Magyar Megmaradásért társulás készíttette. A fekete márványtáblán a kitelepítéseket szimbolizáló vonat, és az afelé induló sorstalan emberek láthatóak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.