Romániai Magyar Demokrata Szövetség
1.209 gázinfrastruktúra-beruházási kérést iktattak az önkormányzatok a fejlesztési minisztériumnál
MÁÉRT - 2022. április 27., szerda 21:19

A fejlesztési minisztérium által finanszírozott Anghel Saligny közművesítési program pályázási határideje tegnap járt le, a gázinfrastruktúra-beruházásokat illetően határidőre 1.209 finanszírozási kérést iktattak az önkormányzatok – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.
A szaktárcavezető elmondta: az önkormányzatok összesen 57,7 milliárd lej értékben nyújtottak be pályázatokat, a legtöbb kérés olyan gázhálózat létrehozására vonatkozik, ahol eddig ehhez a közszolgáltatáshoz nem volt biztosítva a lakók hozzáférése. 917 új gázhálózat kiépítésére kapott finanszírozási kérést a fejlesztési minisztérium, további 291 hálózat kibővítésére is pályáztak az önkormányzatok, illetve egy létező hálózat korszerűsítésére is – mutatott rá Cseke Attila. 
„Az Anghel Saligny program költségkerete 65,5 milliárd lej, ebből 7,5 milliárd lejt különített el a fejlesztési minisztérium gázhálózati beruházásokra. Az önkormányzatok 57,7 milliárd lejre iktattak kérést, ez is az RMDSZ által kezdeményezett közművesítési program szükségességét bizonyítja. Romániában a települések több mint kétharmadában nincs biztosítva a hozzáférés ehhez az alapvető közszolgáltatáshoz. Mi arra vállalkoztunk, hogy jelentős lépéseket teszünk a lemaradás orvoslására, ezek a beruházások ezt a célt szolgálják” – nyilatkozta a fejlesztési miniszter.
A szaktárcavezető emlékeztetett: a fejlesztési minisztérium további 105 olyan gázhálózati beruházást is finanszíroz, amelyre az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumánál pályáztak az önkormányzatok, jól kidolgozott, minden szükséges jóváhagyást tartalmazó iratcsomót állítottak össze, azonban a finanszírozási keret szűkösségé miatt nem indulhatott el az építkezés. Ezeket a beruházásokat a fejlesztési minisztérium átveszi, pénzt biztosít hozzá, így megépülhetnek a gázhálózatok például Kézdivásárhelyen, Kalotaszentkirályon, Élesden, Haraklányon, Gyergyóújfaluban vagy Szatmárhegyen– zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.