Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kisebbségi napot tartottak Vukovár-Szerém megyében is
MÁÉRT - 2022. május 13., péntek 10:48

Vukovár-Szerém megyében minden évben megtartják a megyében élő kisebbségek napját. A rendezvényre a megye minden részéből érkeztek nemzetiségi csoportok, amelyek kultúrájukból és hagyományaikból, gasztronómiájukból adtak ízelítőt. A megye magyarságát az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület képviselte.
 
Vukovár-Szerém megye vezetése nagyra becsüli és folyamatosan támogatja a megye területén működő kisebbségi nemzeti közösségi egyesületeket, amelyeknek a tevékenységét minden évben egy külön rendezvény során is bemutatják. Az eseményt a Vukovár-Szerém megyei kisebbségi önkormányzatok és képviselők koordinációja szervezi, és minden évben más-más kisebbség a házigazdája. Az idei rendezvénynek a Tompojevci járásban található Mikluševci település adott otthont, a házigazda a ruszin kisebbségi szervezet volt, a magyar közösséget pedig az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület képviselte.
Az Ójánkováci Hagyományőrző Egyesületet 2007-ben alapították azzal a céllal, hogy az anyanyelvet, a magyar kultúrát és néphagyományokat ápolják, illetve hogy a fiatalokat magyar nemzeti öntudatra neveljék. A kisebbségi napi műsorban az egyesület gyermektánccsoportja mutatkozott be, valamint hagyományos magyar süteményekből és ételekből hoztak kóstolót.
Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat és a koordináció elnöke elmondta, nagyon jó az együttműködése a megyében működő magyar egyesületek között, és egyben gratulált az ójánkováci egyesület színvonalas szerepléséhez, amellyel méltóképpen képviselték a magyarságot.
Az eseményen, amely díszüléssel kezdődött, részt vett többek között Franjo Orešković és Srđan Jeremić, mindketten Vukovár-Szerém megye zsupánhelyettesei, valamint Milan Grubač, a Tompojevci járás elöljárója.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.