Pázmaneum Polgári Társulás
A Csallóköz szívében is megemlékeztek Trianonra
Külhoni civil szervezetek - 2022. június 6., hétfő 14:54

A Pázmaneum Társulás szervezésében került sor 2022. június 4-én a Trianoni gyertyagyújtásra a dunaszerdahelyi Városi Sport- és Szabadidőparkban.
Megtisztelte a rendezvényt dr. Szacsúri János, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének konzulja is, akit Horváth Sophia, az est műsorvezetője külön is köszöntött. Elsőként Bíró Emese, a Kodály Zoltán Alapiskola diákja szavalta el  József Attila. Nem, nem, soha c. költeményét. Felkészítő tanára Simon Anikó volt. Majd Dr. Vajda Barnabás, történész osztotta meg megemlékező gondolatait a jelenlevőkkel.

A dunaszerdahelyi történész történelmi visszatekintést is tartott, valamint végigvezette pontosan hogyan és mi történt a Trianoni békediktátum megkötése előtt. Szólt a Nemzeti összetartozás napjának fontosságáról és a trianoni igazságtalanságról is.
Értékes kultúrműsorral folytatódott a megemlékezés, amelyen fellépett Nagy Viktória énekes, Bíró Eszter, a budapesti Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendéke és Kevicky Tünde, a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola tanára is.
Mielőtt a hagyományos gyertyagyújtásra került volna a sor, Karaffa Attila a Pázmaneum elnöke zárszava következett.

A gondolatmenet az emlékezés és az emlékeztetés mentén folyt, illetve a jövőbe való tekintés fontosságát hangsúlyozta ki a város alpolgármestere. Köszönetet mondott a jelenlevőknek, illetve a Municipal RealEstate Kft. vállalatnak, hogy felújították a Trianon-emlékfát.
Miután meggyújtották a Nemzeti összetartozás lángjait a jelenlevők kifeszítették Lázok Attilának köszönhetően a több méter hosszúságú magyar zászlót és elénekelték nemzeti imádságunkat a Magyar Himnuszt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.