Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A Drávaszögben készítik a Kárpát-medence legjobb halászlevét
MÁÉRT - 2022. június 13., hétfő 21:05
A kiskőszegi/batinai Zöld-szigeten tartották meg a Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar
Bajnokságot, ahol hét ország összesen 21 csapata mérte össze szakácstudományát
az egyik legnépszerűbb hungarikum, a halászlé készítésében. A laskói Munk Erik
megvédte a 2016-ban már egyszer elnyert, Kárpát-medencei halászlé-főző bajnoki
címet.
A rekkenő hőség ellenére
lelkesen „küzdöttek” hét ország szakácskiválóságai a Kárpát-medencei Halászléfőző
Magyar Bajnokságon. Ez egy olyan jeles szakmai vetélkedő volt, amely a maga
nemében páratlan. Mivel szerveződése kiterjed az egész Kárpát-medencére, ezért
nagyban hozzájárul a különböző országokban élő magyarság kapcsolatainak az erősítéséhez
is.
A Horvátországi Magyarok
Demokratikus Közössége (HMDK) a Nemzetpolitikai Államtitkársággal együttműködve
szervezte meg a bajnokságot, melynek ötletgazdája Forschner Rudolf
mesterszakács, gasztronómia-szakértő volt. A Kárpát-medence minden térségéből
olyan személyeket vártak ide, akik korábban különféle halászléfőző versenyeken
már bizonyítottak, s mint legjobbak, méltó módon képviselik tájegységüket a
kiemelkedő hungarikum, a halászlé készítésének versenyén.
A halfőző bajnokságon a
himnuszokat és a zászlófelvonást követően elsőként Jankovics Róbert parlamenti
képviselő, a HMDK elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Pirityiné Szabó
Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője szólt az
egybegyűltekhez, és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, a
rendezvény fővédnöke nevében ünnepélyesen megnyitotta a rendezvényt. A zsűri
elnöke tájékoztatta a versenyző csapatokat a szabályokról, és sok sikert, nemes
megmérettetést kívánt nekik. Ezt követően a csapatok nekiláttak a főzésnek,
közben pedig a kiskőszegi, szentlászlói, csúzai és alfalusi tánccsoportok a
színpadon ízelítőt adtak a horvátországi magyarság színvonalas
hagyományápolásból.
Neves
zsűri értékelte a halspecialitásokat
Ha már két ember tudja,
az már nem titok – hangzott el a szakácsok szájából, amikor arról próbáltuk faggatni
őket, hogy vajon mi az igazán jó halászlé titka. Természeten a titok az, hogy
nincs titok, minden szakács, minden régió a saját módszerire, alapanyagaira
esküszik, és ez így is van rendjén. Ahány ember, annyi ízlés. A zsűrinek éppen
ezért nem is volt egyszerű a dolga a legjobb halászlé kiválasztásával. A
bírálóbizottság elnöke Opoczky István életműdíjas mesterszakács volt, további tagjai
pedig Forschner Rudolf gasztronómus, a versenyrendezvény értelmi szerzője,
Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője
és Kettős Áron, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Eszék) főszakácsa.
A kritériumok magasak
voltak, színt, állagot, ízt és még más szempontokat is értékeltek. Mindeközben
a társadalmi zsűri (Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK titkára, Sipos Sándor, a
Darázsi járás magyar elöljáróhelyettese, valamint Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke) azt a
szintén kihívásos feladatot kapta, hogy válasszák ki a legszebb asztalterítést,
valamint a legszebb főzőállást.
A különféle módon készülő
halászlevek közben főként bográcsokban rotyogtak, de egy kárpátaljai csapat
különleges főzőedényt választott, ugyanis egy fedős kerámiaedényben készítették
el a halételt.
A
Drávaszögben maradt a vándorserleg
A zsűri minden csapat
elkészült halételét bronz, ezüst és arany minősítésekkel díjazta, a négy arany
közül került ki végül a bajnok, amely címet a laskói Munk Erik nyerte el, így
visszakerült hozzá a vándorserleg és ezzel együtt a Kárpát-medence halászléfőző
bajnoka cím is.
- Örökké emlékezetes nap
marad számomra 2016. június 4-e, amikor is Balatonszárszón először nyertem meg a
Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságot. Azóta eltelt hat év, részt
vettem számos megmérettetésen, és ezúttal Kiskőszegen, újra június 4-én,
sikerült másodszorra is feltörni a csúcsra a legrangosabb halászléfőző
versenyen. Nagyszerű és felemelő érzés ez a siker, hiszen hét ország versenyzői
közül sikerült a drávaszögi halászlének, a mi halpaprikásunknak a legjobbnak
lennie – nyilatkozta Erik.
Erik azt is elmondta,
komolyan gondolkozik azon, hogy a főzés iránti szeretetét nemcsak versenyeken
és a felkérések alkalmával gyakorolja, hanem marketingötletei is vannak arra
vonatkozóan, hogy a drávaszögi halpaprikást minél többen megízlelhessék.
Az eseményt a zágrábi
Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, az Izsáki Házitészta Kft. és a
karancsi Szabó pincészet támogatta
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat
Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013 © Minden jog fenntartva.
|