Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A hősi halált halt haditengerészekre emlékeztek Pulában
MÁÉRT - 2022. június 17., péntek 15:19

 
A hősi halált halt haditengerészek tiszteletére a pulai temetőben 2017-ben állított emléktáblánál alkalmi megemlékezésre került sor június 10-én, amelyen a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének országos elnöksége is részt vett.
Június 10-én minden évben a pólai/pulai temetőben megemlékezést tartanak, ez ugyanis a Magyar Haditengerészet és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapja. 1918-ban ezen a napon süllyedt el a magyar gazdaság, mérnöki és szakmai tudás, haditechnika csúcsát jelképező Szent István csatahajó.
A hadihajó építésének minden mozzanatát élénk közfigyelem kísérte, ahogy elvesztését is egy nemzet gyászolta. Két évig épült, 1914-ben bocsátották vízre Fiume kikötőjében, de csak a következő évben állt szolgálatba, miután Pólában felszerelték rá a teljes fegyverzetet, és befejeződött az 1087 fős legénység kiképzése. Sajnálatos módon a csatahajó pályafutása méltatlan véget ért: élete első bevetésén két olasz katonai motorcsónak anélkül süllyesztette el, hogy a hajó életében egyetlen értékelhető lövést leadhatott volna.
 
Emléktábla a tengerésztemetőben
A pulai sírkert Európa egyik legnagyobb katonai temetője, több mint 150 ezer katona, tengerész végső nyughelye, köztük 157 magyaré is. A HMDK Isztria megyei egyesülete tagjainak sikerült mintegy 15 magyar tengerészt a sírfeliratok alapján, név szerint is azonosítaniuk, sírjaikat nemzetiszín virágokkal jelölték meg. A szervezet 2004-ben egy emléktáblát is állított a temetőben az első világháborúban elesett pólai magyar matrózok és katonák emlékére. Majd pár évvel ezelőtt, 2016-ban a magyar Országgyűlés a magyar hősi halott haditengerészek emléknapjává nyilvánította június 10-ét.
- A mai napon ismételten a pulai és a horvátországi magyarokkal együtt emlékeztünk meg az 1918. június 10-én itt, Pula közelében hősi halált halt magyar tengerészekről, a Szent István csatahajóról. 2017-ben a magyar kormány támogatásával sikerült felújítani, elhelyezni ezt az emlékművet. Nagyon örülök, hogy ezt a hagyományt idén is tudtuk folytatni – nyilatkozta dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete.
 
Közös megemlékezés
Magyarország zágrábi nagykövetsége a pólai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesülettel együttműködve szervezte meg a koszorúzással egybekötött megemlékezést, amelyen a HMDK országos elnökségének tagjai is részt vettek.
- Egy olyan helyen, ahol 150 ezer katona és matróz van eltemetve, az első gondolatunk mindig az, hogy mennyire értelmetlen is egy háború. De ismerve a történelmet, tudjuk, hogy ebben a temetőben legalább 157 magyar ember lelt örök nyughelyet, legnagyobb részük pontosan 104 évvel ezelőtt, tehát a Szent István csatahajó elsüllyedésének a napján halt meg. Ez a szomorú helyszín azonban arra is emlékeztet bennünket, hogy volt idő, amikor mi, magyarok, együtt a horvát és osztrák szomszédainkkal, a legnagyobbak voltunk, amikor olyan hadseregnek voltunk a részei, amelynek 135 ezer matróza volt, ennek 20 százaléka pedig magyar. Erre az időszakra büszkék lehetünk itt, Pulában – mondta Jankovics Róbert, a horvátországi magyarok parlamenti képviselője.
A megemlékezésen részt vett Jessica Acquavita, Isztria megye zsupánhelyettese, valamint Ivona Močenić és Bruno Cergnul, mindketten Pula alpolgármesterei.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.