Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A magyarok voltak a házigazdái a Belovár-Bilogora megyei Nemzeti Kisebbségek Szemléjének
MÁÉRT - 2022. július 8., péntek 14:47

Nagypiszanica adott otthont idén a Belovár-Bilogora megyei Nemzeti Kisebbségek Szemléjének, amelynek házigazdája a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat volt. Az eseményen magyarságunkat a pakráci, a daruvári és a nagypiszanicai magyar egyesületek képviselték.
 
Hetedik alkalommal szervezték meg a Belovár-Bilogora megyei Nemzeti Kisebbségek Szemléjét. A rendezvénynek minden évben más a házigazdája, idén ez a magyarokat illette meg, így a megyei magyar kisebbségi önkormányzat vállalta a szervezést.
Szombaton Nagypiszanica központjában a megye területén működő kisebbségi egyesületek tagjai töltötték meg a teret hagyományos ételeiket kínálva, így az odalátogatók a magyar, a cseh, a szerb és a roma konyha népszerű specialitásait kóstolhatták meg. Természetesen egy ilyen rendezvénynek elhagyhatatlan eleme a kultúrprogram, ahol a közösségek ének-, tánc- és népviseleti hagyományait mutatják be, amin keresztül a nemzeti identitásukat is őrzik. A szombati multikulturális műsornak közel 200 fellépője volt.
A „magyar udvarban” bemutatkozott a Nagypiszanicai Magyarok Közössége, a Pakráci Magyarok Egyesülete és a Daruvári Magyarok Közössége.
- A nemzetiségi hagyományok, ízek és illatok kavalkádja jellemezte az idei találkozót, mi lángost és a mások számára különlegesnek számító kürtőskalácsot készítettünk. A megyében élő kisebbségek nagyon jó kapcsolatot ápolnak és segítik egymást, ennek egyik megnyilvánulása ez a rendezvény is. Nagyon örülünk a házigazdaszerepnek, és azt gondolom, hogy egy igencsak sikeres programot valósítottunk meg – mondta Berkes Zlata, a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke.
A rendezvényt jelenlétével tisztelte meg Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke, Marko Marušić, Belovár-Bilogora megye zsupánja, Tanja Novotni Golubić cseh és Saša Lukić szerb nemzetiségű zsupánhelyettesek, Pali Fredi, a Nagypiszanicai járás elöljárója, valamint Damir Malina, a megyei nemzeti kisebbségek koordinációjának elnöke. (mm)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.