Kopácsi Halásznapok
MÁÉRT - 2022. szeptember 23., péntek 15:36
A
hétvégén zajlott le a 24. Kopácsi Halásznapok, Horvát-Baranya egyik legnagyobb
szabású gasztrokulturális rendezvénye. A háromnaposra duzzadt rendezvény
látogatottságára ugyan kihatott az esős időjárás, a jó hangulatnak azonban még
ez sem szabott gátat.
Aki a hétvégén egy jót akart enni, azt még a hűvös idő
és a zuhogó eső sem tudta eltántorítani attól, hogy ellátogasson Kopácsra. Az
egykori halászfalu lakosai 1998-ban döntöttek úgy, hogy bemutatják
ország-világnak, milyen volt egykor az élet „a víz melletti faluban”, milyen
ételeket fogyasztottak és milyen hagyományokat ápoltak. Jakab Sándor, a HMDK
tiszteletbeli elnöke, Kopács szülötte a rendezvény ünnepélyes megnyitóján
kihangsúlyozta, hogy „(…) nincs már halászat, de a néhai halászok feladatul
hagyták ránk, hogy teremtsük meg újra, a mai viszonyok és lehetőségek mellett
azt a harmóniát, amelyben ők éltek egymás javára a természettel”.
A régi mesterséget ma már nem űzik, a halételek
viszont nagy népszerűségnek örvendenek, ezért a fesztivál a helyi gasztronómia
köré épült. Az ételkínálatról évek óta a helyi Szarvas Vadásztársaság
gondoskodik, tagjai jóvoltából igazi látványkonyhát csodálhatott meg a
látogató, az egymás után sorakozó csíptetős pontyok szinte fotósarokként
szolgáltak. A kínálatban a kopácsi halpaprikáson és csíptetős pontyon kívül
vadételek is szerepeltek, így senki sem maradhatott éhesen.
Pénteki
közös vacsora a magyar házban
A Kopácsi Halásznapok egyik társszervezője a HMDK
kopácsi egyesülete, amelynek tagjai a pénteki napon egy közös, élőzenés
halvacsorára invitálták az országos elnökség tagjait, valamint azokat a
helybéli aktivistákat, akiknek köszönhető, hogy a falu neve a rendezvény révén
messze földre eljutott. A vacsorán részt vett többek között Jankovics Róbert
parlamenti képviselőnk és Császár Zoltán, az eszéki magyar konzul is. A vacsoravendégeket egy kis
meglepetés is várta, hiszen a szolnoki Magyar Halkolbász Lovagrend tagjainak
jóvoltából különleges haltatárt és halkolbászt lehetett kóstolni. A
kopácsi egyesület szervezte a vasárnapi halfőzőversenyt is, ahol összesen 40
bográcsban rotyogott a mennyei eledel. Az első díjat a zsűri a Niš-Osijek elnevezésű csapat szakácsának
ítélte oda.
Bőséges
kínálat mind a standokon, mind a színpadon
A halásznapok egyik jellegzetessége a kirakodóvásár,
amelyre szívesen jelentkeznek az őstermelők. Házi készítésű finomságokból,
borokból, sajtokból, paprikából nem volt hiány, de egyedi kézműves termékek
széles skáláját is felvonultatták.
A szombati kultúrműsor elengedhetetlen része a Kopácsi
Halásznapoknak, amelyről a kezdetektől fogva a helyi Arany János Kultúregyesület
gondoskodik. A háromórás programban 3 ország 12 tánccsoportja lépett fel,
bemutatva szűkebb és tágabb régiónk népi tánchagyományait. A nemzetközi folklórszemlét
már hagyományosan egy közös csárdással zárták a táncosok a kupuszinai fúvósók
kíséretével, ahova bárki, akinek kedve volt, csatlakozhatott. Jókedvből pedig
nem volt hiány, hiszen eső ide vagy oda, a csárdást még a sátoron túl is
ropták. Az esti órákban mindhárom nap koncerteket élvezhetett a közönség.
Farahó Zsolt, a helyi HMDK-alapszervezet elnöke ezúton
is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki áldozatos munkájával hozzájárult a
rendezvény sikeréhez, a Kopácsi Halásznapok ugyanis nem valósulhatna meg a
település valamennyi civil szervezetének a csapatmunkája nélkül.
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA