Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Új lendület a baszk–székely kapcsolatokban
MÁÉRT - 2022. szeptember 29., csütörtök 18:03

A Baszk Nemzeti Párt meghívására a Székely Nemzeti Tanács képviseletében Dabis Attila külügyi megbízott szeptember 25-én részt vett a Bilbao közeli Foronda nevű településen tartott éves nagy találkozón, amelyre a világjárvány miatti három éves kimaradás után került sor – írja a Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálata.
A nagyszabású rendezvény alkalmat adott arra, hogy a külügyi megbízott megbeszéléseket folytasson Andoni Ortuzarral, a kormányzó Baszk Nemzeti Párt elnökével, Aitor Estabannal, a párt madridi képviselőjével, Izaskun Bilbao Barandicával, az alakulat EP-képviselőjével, valamint Ínigo Urkulluval, a baszk autonóm régió elnökével.
A megbeszéléseken a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés kapcsán kialakult együttműködés továbbvitele volt a legfontosabb téma. A külügyi megbízott továbbá találkozott a Deusto Egyetem professzorával, Xabier Ezeizabarrenaval is, akivel arról egyeztettek, hogy hogyan lehet tényekkel, kutatási adatokkal az Európai Bizottság számára is láthatóvá és egyértelművé tenni, hogy a kohéziós politikában meglévő gyakorlati problémák megoldása érdekében elengedhetetlen, egy uniós jogszabály a nemzeti régiók védelméről.

 


Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.