Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Publicritic: rekordot döntött a jelentkezők és a pályaművek száma
MÁÉRT - 2023. május 8., hétfő 11:37

Rekordot döntött idén a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke által a Szent László Napok kulturális fesztivállal és a Non-common Design Stúdióval partnerségben Művészet és pénz témában meghirdetett nemzetközi kritikai plakát- és GIF-pályázat: a 2023. május 4-ei meghosszabbított határidőig 597 vizuális kritika érkezett be 314 alkotótól 48 országból.
Ez azt jelenti, hogy a tavalyhoz képest sikerült megduplázni mind a pályaművek, mind pedig a pályázó alkotók számát. Olyan távoli tájakról is érkeztek pályaművek, mint a Dél-afrikai Köztársaság, Kína, az Amerikai Egyesült Államok, Irán, Kuba, India vagy éppen Tajvan.
Az immár harmadik Publicritic pályázatra bárki jelentkezhetett állampolgárságtól függetlenül, aki betöltötte a 18. életévét, és hajlandóságot érzett a kritikai megfogalmazásra. Egy pályázó legtöbb hat munkával nevezhetett: legtöbb három pályaművel plakát kategóriában és legtöbb három pályaművel GIF (Graphics Interchange Format, egyfajta megelevenített kép) kategóriában.
A győzteseket egy nemzetközi zsűri fogja kiválasztani, kategóriánként. A zsűri tagjai: Balla Dóra Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, habil. egyetemi docens (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Erőss István Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, rektor (Magyar Képzőművészeti Egyetem), Liu Martin, a Kína–Európa Nemzetközi Design és Kulturális Egyesület (CEIDA) főtitkára, Maior Enikő habil. egyetemi docens, a PKE rektorhelyettese, Ted Efremoff vizuális művész, filmrendező, egyetemi docens (Közép-Connecticuti Állami Egyetem).
A zsűri által beválogatott alkotások lehetőség szerint city-light poszterek formájában, a díjazott alkotások pedig billboardok formájában lesznek kiállítva Nagyvárad utcáin, a Szent László Napok keretében (június 19–25). A nyertesek és kiállítók előzetes értesítést kapnak a díjátadó, valamint a kiállítás helyszínéről és időpontjáról.
A díjazott, valamint a zsűri által beválogatott alkotások bekerülnek a Publicritic katalógusába, megjelennek annak weblapján és közösségimédia-platformjain.Újdonság, hogy az idei évtől a szervezők a CEIDA-val kollaborálva nemzetközi kiállításokat terveznek világszerte – közölte a Szent László Napok sajtóirodája
További részletek a www.publicritic.ro honlapon, illetve a pályázat Facebook- és Instagram-oldalán.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.