Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Új Domonkos-mű bemutatója Tenkén és Váradon
MÁÉRT - 2024. május 22., szerda 16:25

Domonkos László budapesti író új könyvvel jelentkezik, ezúttal a Partiumban: Körös körül, feketén, fehéren című kötetének bemutatójára várják az érdeklődőket május 23-án, csütörtökön a bihari Tenkén, a református egyházközség gyülekezeti termébe, valamint pénteken Nagyváradon, a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermébe (Ezredévi emléktér 40. sz.). Mindkét helyszínen 18 órakor kezdődik az író-olvasó találkozó.
Domonkos László (1951, Szeged) író, újságíró, televíziós szerkesztő, a MásfélE Írók Társasága alapító tagja elsősorban történeti esszéket, a közelmúlt históriai fehér foltjait feldolgozó dokumentumprózát ír, könyveket szerkeszt, folyóiratokban, lapokban publikál. A Trianoni Szemle egyik szerkesztője, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) munkatársa. Háromtucatnyi kötetének egyik legutóbbika 2022 végén jelent meg Magyar Moldva – Helyzetjelentés az erózió állásáról címmel, egy másik nagysikerű műve, a Tűzzel-vassal a hazáért. A Maderspach család új kiadást ért meg tavaly. Az előbbi címe önmagáért beszél, utóbbi egy Erdély történelmében fontos nyomot hagyott famíliáról szól. Szintén 2023-ban jelent a Gúzsban tánc – A magyar irodalom története 1956–2021 című, tabukat döntögető, fejcsóválásokat kiváltó esszékötete.
A nagyváradi Magyar Polgári Egyesület kiadásában megjelenő kötet a Fekete-Körös mentén élő magyarok életét, jelenlegi helyzetüket, a megmaradásba vetett hitüket mutatja be. A szerző és az egyesület elnöke, Nagy József Barna tavaly szeptemberben keresték fel azokat a magyarok által is lakott, nagyrészt szórványtelepüléseket, amelyek a Fekete-Körös mentén találhatók. Domonkos László megfogalmazása szerint a helyszíneken szerzett „tapasztalatok sokasága, gyanítom, alighanem több a szociográfia általános érvényű kívánalmainak többrétű összetettségénél, sőt, reményeim szerint egyféle látleletnél és helyzetképnél is. Szeretném, ha üzenet lenne inkább…”
A friss, a dél-bihari magyarságról szóló mű abba a vonalba illeszkedik, amit a moldvai „helyzetjelentés”, illetve a 2021-ben megjelent Pompeji magyar hamuja. Sáros megyei leletmentő című kötet jelképez.
A Polgári esték rendezvénysorozat keretében megvalósuló könyvbemutatóra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a Fekete-Körös völgyi Tenkén és a Sebes-Körös völgyi Váradon.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.