Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete
Petőfi Sándor-mellszobor avatás Macedóniában
Külhoni civil szervezetek - 2013. augusztus 23., péntek 16:46

2013. augusztus 22-én Pető Hunor képzőművész alkotását L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke és dr. Bencze József nagykövet, valamint, Elizabeta Kancseszka-Milevszka macedon kulturális miniszter leplezte le az Ohridi-tó partján fekvő Sztrugában, az 52. nemzetközi költészeti fesztivál nyitányaként. A „Braka Miladinovci” emlékházban szervezett ünnepi eseményen Elizabeta Kancseszka-Milevszka macedón kulturális miniszter is megjelent. L. Simon László a Petőfi szobor avatásán elmondta, a bronzszobor Magyarország ajándéka Macedóniának, amit Macedónia a magyar kormány adományaként a Nemzeti Kulturális Alap keret finanszírozásából kapott meg. A magyar politikus hivatalos macedóniai látogatása során konzultált a kulturális miniszterrel és szintén hivatalos látogatást tett a macedón parlament (Szobranje) kulturális bizottságánál, valamint, megbeszélést folytatott Rade Sziljánnal a Macedon Írószövetség elnökével. Helyi partnerei örömmel fogadták L. Simon László úr meghívását magyarországi viszontlátogatásra.

Sztrugában, az Ohridi-tó partján fekvő festői városkában 1962 óta rendezik meg a Sztrugai Költészeti Estek elnevezetésű költőtalálkozót, amely 1966-tól vált nemzetközi kulturális eseménnyé. A korábbi estek vendége volt többek között Pablo Neruda chilei, Bulat Okudzsava orosz, Miroslav Krleza horvát és Allen Ginsberg amerikai költő. Olyan nagy magyar költők vettek részt a Költői Esték Fesztiválján és kapták meg az Aranykoszorú-díjat, mint Nagy László 1968-ban és Juhász Ferenc 1992-ben. Az utóbbi években Balázs F. Attila és Turczi István volt jelen a találkozón. Idén az Aranykoszorút José Emilio Pacheco, a kortárs mexikói irodalom jeles alakja, költő, író, esszéista, a Cervantes-díj két évvel ezelőtti kitüntetettje kapja meg, a 2004-től az UNESCO támogatásával a legjobb elsőkönyves szerzőknek odaítélt Sztruga hídjai-kitüntetést idén Nikolina Andova fiatal macedón költőnek adják át. Petőfi Sándor sztrugai szobrának avatása jól illeszkedett a rangos nemzetközi esemény nyitányához.”

1 csatolt kép
1
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.