Pro Cultura Subcarpathica
Komjáthy Benedek Ifjúsági Napot tartottak Királyházán
Külhoni civil szervezetek - 2014. szeptember 15., hétfő 10:22

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezettel (GISZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Királyházi Alapszervezetével közösen szeptember 13-án első ízben szervezte meg a Komjáthy Benedek Ifjúsági Napot (KOMBI).
Komjáthy Benedek a törökök elől menekült a Perényiek várába, ahol magyar nyelvre fordította Szent Pál leveleit. Tiszteletére a PCS a KMKSZ Nagyszőlősi Járási Szervezetével tavaly novemberben avatott emléktáblát a Nyalábvár területén található római katolikus kápolna falán, kulturális zarándokhellyé nyilvánítva ezzel a várromot. A most megszervezett ifjúsági nap ennek folytatásaként, hagyományteremtő szándékkel valósult meg.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára; Varga Ferenc, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja; Bozsik Béla, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja; Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke; Demkó Ferenc, a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Kerület esperese; Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnöke, a szervezők részéről Kudlotyák Krisztina, a PCS igazgatója; Lődár Jenő, a GISZ elnöke, görögkatolikus lelkész és Lévi Karina, a KMKSZ Királyházi Alapszervezetének elnöke.
Az esemény délelőtt Szent Liturgiával vette kezdetét. Ezt követte a rendezvény hivatalos megnyitója, ahol Kudlotyák Krisztina nyitóbeszédében elmondta: „Egy évvel ezelőtt itt állva azt mondtuk, hogy a hit és a nyelv az, ami megtartja a közösségünket. Ma visszatértünk ide, hogy gyarapodjunk hitben, s hogy tiszteletet tegyünk az előtt, aki nyelvemlékként nyelvünket őrzi meg Pál apostol leveleinek magyar fordításában." Kacsur András, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze tolmácsolta Komjáthy Benedek Pál apostol levelei magyarul című munkájából a rézmetsző Előszavát és a Szeretet himnuszát, majd mindenki elhelyezhette a kegyelet koszorúit az emléktábla falán.
A hivatalos megnyitót követően Rácz István atya a técsői református líceum diákjaival közösen és a Trinitas Band dicsőítő énekeket adott elő. Őket követően a péterfalvai Kokas Banda tartott zenés táncházat, s tanított népi énekeket.
A kulturális programok mellett kárpátaljai civil szervezetek sátrai, kézműves foglalkozások, különböző kézműves termékek vására, szövés, fafaragó és bőrdíszműves várta az érdeklődőket.

1 csatolt kép
A Trinitas Band
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.