Pro Cultura Subcarpathica
Bethlen-nap Huszton
Külhoni civil szervezetek - 2014. szeptember 29., hétfő 13:23

Bethlen-napot tartott Huszton a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Huszti Alapszervezete a huszti református és római katolikus egyház közreműködésével szeptember 28-án.
A rendezvény ökumenikus istentisztelettel kezdődött a huszti református templomban. Az ünnepség megemlékezéssel folytatódott, amelyet Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke nyitott meg a templomkertben.
A helyi szervezet nevében Kozma József, a KMKSZ Huszti Alapszervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket.
Brenzovics László, a KMKSZ elnöke köszöntő beszédében Bethlen Gáborra és Huszt múltjára emlékezett. „Bethlen Gábor egy olyan politikus, aki Magyarország legnehezebb helyzetében találta meg az utat rendkívüli kompromisszumok árán, néha kegyetlenül, néha szerepet játszva, de mindig figyelembe véve azt, hogy mi a magyar érdek.”
Ezt követően Volodimir Kascsuk, Huszt polgármestere, Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja és Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke mondott beszédet.
A köszöntők után a templomkertben újonnan elhelyezett három kopjafa leleplezése következett. Valamikor Máramaros vármegye az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott. Ennek emlékére állították a kopjafákat.
A frissen felavatott oszlopokat Józan László református lelkipásztor áldotta meg. Az áldás után a résztvevők ajkán felcsendült a Szózat.
A rendezvény tovább folytatódott a Huszti Honismereti Múzeum előtti téren kulturális programokkal.
A múzeumnál Kölcsey Ferenc Huszt című versét hallhattuk Kiss Julianna tolmácsolásában. Ezt követően a néptánccsoportok és népdalénekesek foglalták el a színpadot: fellépett az aknaszlatinai Sóvirág néptánccsoport, a Nereszen tánccsoport, a Szivárvány hagyományőrző tánccsoport, a Viski Bicskások népi zenekar és a Kokas Banda. Ezen kívül kárpátaljai diákok is készültek egy-egy előadással: színpadra lépett többek között a Huszti Magyar Tannyelvű Általános Iskola, a Verbőci Művészeti Iskola, a Péterfalvai Művészeti Iskola, valamint Viski Kölcsey Ferenc Középiskola énekkara.
A zenés, táncos programokon kívül sok egyéb szórakozási lehetőség is várta az érdeklődőket. A gyerekek körében nagyon népszerűek volt kézműves sátrak és az arcfestés. A kislányok a hajfonós sátornál álltak sorban. Közben a felnőttek sem unatkoztak: gazdag vásár fogadta őket. Az ünnepségen finom, magyaros ételeket, édességeket, kárpátaljai borokat fogyaszthattak az ideérkezők.
A rendezvénynek jótékonysági jellege is volt, ugyanis adományokat gyűjtöttek a Kelet-Ukrajnában harcoló kárpátaljai katonák családjainak megsegítésére.
Az esemény a késő délutáni órákban ért véget.
 

2 csatolt kép
Kézműves termékek vásáraKokas Banda
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.