A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…
MÁÉRT - 2020. július 30., csütörtök 13:01

Partiumi búzaösszeöntést tartottak a gazdaszervezetek az Árpád-kori Szalacson, Bihar megyében. Az Érmelléki Gazdák Egyesületének (ÉGE) szervezésében a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” projekt keretében a Kárpát-medencei búzaösszeöntés mintájára először került sor a partiumi földek idei aranyának elegyítésére.
A gazdaszervezetek „a Részek” minden szegletéből Szalacsra hozták összeönteni a Teremtő kegyelemteljes ajándékát, az éltető „életet”, hogy az esemény szimbolikájával eleget tegyenek a Nemzeti Összetartozás Évének, valamint az „Egy kenyéren vagyunk” idei alapgondolatnak, ami mögött ott van az egész Kárpát-medencét országló nemzetünk, határokon innen és túl.
A szertartásra a Kéri Gáspár által megmentett szalacsi zsellérház udvarán került sor – ma tájházként őrzi őseink hagyományait, életvitelét –, ennél hitelesebb helyet aligha találhattak volna az eseménynek, amelyen megtisztelhették az idei, karitatív célra szánt kenyérnekvalót. A ceremóniát Szabó János vezette, aki az alkalomnak megfelelően elmondta Szilágyi István A kenyér című versét, majd Csomortányi Istvánnak, az ÉGE ügyvezető elnökének adta át a szót, aki a Kárpát-medencei jótékony búzagyűjtésbe való erdélyi bekapcsolódás történetéről, valamint a Magyarok Kenyere program tíz éves hagyományáról, jelentőségéről beszélt. Szót ejtett a július 31-i szarvasi (Békés megye) össznemzeti búzaösszeöntésről is, mely település, mint mondta, a történelmi Magyarország közepe, így a szervezők nem véletlenül jelölték meg ezt a helyet a szertartás lebonyolítására.
A szalacsi esemény egyik színfoltja a két évtizedes fennállását ünneplő Örökzöld Asszonykórus előadása volt, amely énekkar tőről metszett népdalokkal biztosította az esemény autentikus hangulatát.
A búzaösszeöntés szertartásán nyolc partiumi gazdaszervezet vett részt: a Tiszahosszúmezői Agráregyesület (Máramaros) képviseletében Hupka Félix, aki az EMGE Szövetséget is reprezentálta egyben, a koltói Mara-Agro Egyesület Szaniszló József személyében, a Szilágysági Gazdák Egyesületének nevében Darabont Attila és Bákai Attila, a Szatmári Gazdák Egyesülete képviseletében Kui Attila Zsolt és Kiszner Csaba, az Érmelléki Gazdák Egyesülete részéről Ványi Attila és Oláh József, a Hegyközi Gazdák Egyesületének nevében Molnár Gellért és Borsi Levente, a Dél-Bihari Gazdák Egyesületének reprezentánsaiként Bunta Ervin és Antal Péter, a Belényes-vidéki Gazdák Egyesületének nevében pedig Gábor Hunor és Benedek Attila öntötte a közös „vékába” a kenyérnekvalót.
Történelmi egyházaink részéről Mihály Balázs micskei római katolikus plébános, valamint Szomor Attila siteri református lelkipásztor hirdette az evangéliumot és az igét, majd mindketten megszentelték, megáldották „a mi mindennapi kenyerünket”, ami ebben az esztendőben is az irgalmasságot hivatott szolgálni. A szertartás a Himnusszal, illetve a székely himnusszal zárult.
A jubiláló Örökzöld Asszonykórusnak Csomortányi István, az ÉGE ügyvezetője, valamint Rencsik Ferenc szalacsi szervező egy-egy szál virággal, darab csokoládéval köszönte meg a közreműködést. A ceremónia hivatalos részén túl Kéri doktor lángossal és sokéves „hegylevével” várta a majd százéves pincéjében a vendégeket, amely a tájházzal szemben nyúlik be a domb alá. Az Érmellék ismert hagyományőrzője a rendezvény előtt és után bemutatta Szalacs monumentális épített örökségét, melyek szinte utcákká állnak össze, valamint saját restaurált „borőrzőit” is, amelyek által régiószerte ismertté vált áldásos tevékenysége.
A késő délutánba nyúló rendezvény közös vacsorával ért véget – közölte az Érmelléki Gazdák Egyesülete.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA