Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az erdélyi magyar irodalom és közélet szétválaszthatatlan – Kelemen Hunor Pusztakamaráson, a felújított Sütő András emlékház avatóünnepségén
MÁÉRT - 2015. október 4., vasárnap 16:59

„Sütő András 1989 után íróként is vállalta a közéleti szerepet.  Az íróemberek ezt nem mindig vállalják szívesen, mert a közéleti szereplőket kritika éri, nagyon gyakran bírálják őket. De Sütő András tudta, hogy az erdélyi magyarság és az erdélyi magyar politika történetében az írói mivolt és a közéleti szerepvállalás mindig együtt járt. E kettőt igazából nem lehetett szétválasztani: az igazi íróknál ez soha nem vált a mű rovására, a közéleti szerepet pedig nem akadályozta az írói munka” – fogalmazott Kelemen Hunor Pusztakamaráson, a felújított Sütő András emlékház avatóünnepségén, október 4-én, vasárnap. Az RMDSZ elnöke az erdélyi magyar irodalom jelentős alkotójáról és az RMDSZ egyik alapító személyiségéről azt mondta: mértékletessége és európaisága meghatározta egy egész közösség közéleti hozzáállását a kilencvenes évek legnehezebb pillanataiban.
„A megbocsátás művészetére csak az igazán nagy emberek képesek. Sütő András egy ilyen ember volt mindazok után is, ami 1990 véres márciusában történt vele. Művei a diktatúra bukása előtt is közvetítői voltak azoknak a fájdalmaknak, amelyek a sötét nyolcvanas években közösségét érték” – hangsúlyozta ünnepi beszédében a szövetségi elnök, aki hozzátette: az író szülőházának olyan zarándokhellyé kell válnia, ahová ellátogathatnak a Kárpát-medencéből mindazok, akik Sütő öröksége, illetve irodalmi és közéleti pályájának fennmaradt emlékei iránt érdeklődnek, és ebben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a továbbiakban is partner lesz. „Ha elindultunk azon az úton, hogy Pusztakamaráson, a Mezőségen, Kalotaszegtől nem messze, de a turisztikai útvonalaktól mégiscsak félreeső helyen ezt a szülőházat közösségi tulajdonná tettük és felújítottuk, akkor a további lépésekben is együttműködünk az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel. Abban a munkában is részt szeretnénk venni, amelynek célja az, hogy Sütő Andrásnak méltó helyet biztosítson a magyar köztudatban” – jelentette ki Kelemen Hunor.
Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke Kötő József egykori EMKE-főtanácsos hozzájárulását méltatta az emlékház létrehozásában, ugyanakkor megköszönte azok segítéségét, akik hozzájárultak az épület felújításához. „Mindenki tudja, mennyire fontos egy emlékház létrehozása bárhol Erdélyben, de legfőképpen ebben a régióban, ahol keresve is alig találni emlékházat” – mondta az EMKE elnöke, aki arra is emlékeztetett: a Sütő András emlékét őrző létesítmény felújításának avatóünnepségére az író halálának kilencedik évfordulóján kerül sor.
Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese a magyar kormány üzenetét tolmácsolta, és rámutatott arra: a Sütő emlékház is tanúsítja azt, hogy egy szórványközösség, a gyakran hangoztatott hátrányai ellenére is értéket teremt. A főosztályvezető-helyettes beszédében Sütő Andrásnak a teljes körű anyanyelvű oktatásért való kiállására emlékezett, és hozzátette: a megmaradásért ezt továbbra is biztosítani kell valamennyi szórványközösség számára.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.