Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Hegedüs Csilla: tehetséges fiataljainknak minden támogatást meg kell adni
MÁÉRT - 2016. április 1., péntek 12:52

Az RMDSZ sokarcú, a mindennapokban is társa a magyar közösségnek. Szövetségünk közösségünk biztonságát teremti meg, miközben kiemelt feladatának tekinti kultúránk ápolását, hagyományaink átörökítését, az érték- és tehetséggondozást. Megmaradásunkért arról győzi meg a magyar szülőket, hogy magyar iskolába írassák gyermekeiket. Azt is tudjuk, a tehetséges fiataloknak minden támogatást meg kell adni: útjukat egyengetni kell, kezüket sosem szabad elengedni, hiszen törekvéseink alapja a közös gondolkodás és munkavégzés – nyomatékosított Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke április elsején, pénteken annak apropóján, hogy a tavaly felkarolt virtuózok a következő időszakban a komolyzenei tehetségkutató budapesti válogatóján folytatják a megmérettetést.
A 2015-ös székelyföldi előválogatóra jelentkezők közül harmincan jutottak tovább a magyarországi Virtuózok komolyzenei tehetségkutató válogatójára, akiknek utazási költségét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség állja. „A kis virtuózok kezét ezentúl sem engedjük el, sőt, arra bátorítjuk közösségünket, kövessék figyelemmel az MTVA által sugárzott élő műsorokat, hiszen nagyon fontos, hogy együtt drukkoljunk erdélyi, székelyföldi kedvenceinknek” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla. A tavalyi előválogatót követően a Communitas Alapítvánnyal közösen a korcsoportok legügyesebbjeit különdíjban részesítette a Szövetség: egy fejenként 1200 euró értékű nemzetközi mesterkurzuson való részvételt biztosított, de igény szerint egy új hangszer vásárlásának költségeihez is hozzájárult.
Az ügyvezető alelnök kitért arra, hogy idén is megszervezik az előválogatót Csíkszeredában a komolyzene erdélyi népszerűsítése és a tehetségek felkarolása érdekében, amelyet – akárcsak legutóbb – komolyzenei koncertsorozat követ. Hegedüs Csilla szerint az is örvendetes, hogy az RMDSZ-vezetésű két székelyföldi megyei önkormányzat, Kovászna és Hargita megye tanácsa újra támogatásáról biztosította a szervezőket. „Bebizonyosodott, a Virtuózok nagyon jó lehetőség arra, hogy tehetséges gyermekeink itthon és külföldön is bemutatkozzanak, bátorítja őket arra, hogy a szakmájukban képzeljék el jövőjüket. A tavalyi tapasztalatok azt mutatják, jó döntésnek bizonyult kiterjeszteni az előválogatót, hiszen így olyan fiatalokhoz is eljuthattak a szervezők, akiknek nincs lehetőségük felutazni Budapestre, kifizetni a különböző útiköltségeket” – tette hozzá a kulturális szakember.
Hegedüs Csilla fontos szempontnak tekinti, hogy a tehetséggondozás folyamatában az eltökéltség, a munka szeretete is nagy hangsúlyt kapjon. „Ezeknek a kezdeményezéseknek társadalomnevelő hasznuk is van. Akkor, amikor egy tizenéves gyermek felívelő szakmai útját bemutatjuk, azt is elmondjuk: van értelme a munkának, csak ez alapozhatja meg igazán az érvényesülést” – tette hozzá.
Összegzésként kiemelte, a tehetségkutató támogatása beleillik abba a szerteágazó tevékenységi körbe, amelyet a sokarcú Szövetség napi szinten végez. „Kezdeményezésünkre az Örökségünk őreiben négy éve segédkeznek kis- és középiskolások az erdélyi magyar műemlékek ápolásában, idén ötödik kiadását érte meg a Minden magyar gyermek számít beiskolázási kampányunk, ezekben a hetekben pedig humorfesztiválra és könyvünnepre készülünk. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató székelyföldi előválogatójával arra hívjuk fel a figyelmet, hogy minden magyar gyermeknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy álmait valóra váltsa, hogy tehetségének köszönhetően ismert és elismert tagja legyen közösségünknek, ezáltal pedig a szakma figyelmét is felkeltse” – érvelt az ügyvezető alelnök.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.