Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HMDK-s szervezetek 29 személynek biztosítanak munkát, megélhetést
MÁÉRT - 2016. augusztus 10., szerda 08:57

Az állami közmunkaprogram több száz, huzamosabb ideje munkanélküli személy számára jelent egy kis időre segítséget. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és alapszervezetei összesen 29 főt alkalmaznak.
A munkaerőpiacra való visszatérés elősegítése, ösztönzése érdekében hirdette meg pár évvel ezelőtt az állam a közmunkaprogramot, amelynek keretében huzamosabb ideje munkanélküli státuszban lévő személyeket alkalmazhatnak fél évre önkormányzatok, szervezetek. Itt elsősorban kommunális munkáról, szociális és idősgondozásról, kulturális feladatok ellátásról van szó.
Matijević Olivér, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének jogásza lapunknak elmondta, a Munkaközvetítő Hivatal idei pályázatára az érdekvédelmi szervezet központi irodája, az újbezdáni kultúregyesület, a Várdaróc Kultúregyesület, a kopácsi Arany János Kultúrgyesület, a laskói Ifjúsági Egyesület, a HMDK kiskőszegi és pélmonostori alapszervezete, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület és a dályhegyi magyar nőegylet pályáztak, amelyek ennek köszönhetően - ha csak rövid időre is - munkát, megélhetést biztosítanak összesen 29 személynek.
– Most is meghatározott elvárásoknak kellett megfelelniük azoknak az embereknek, akiket alkalmazni szándékoztunk. Így például azoknak, akik általános iskolai végzettséggel rendelkeznek, legalább egy éve kell szerepelniük a munkanélküli nyilvántartásban. A középiskolai végzettségűeknél és az 50 év feletti személyeknél már a kétéves munkanélküli státusz volt a követelmény. Nem vették számításba az iskolai végzettséget azoknál, akik már több mint három éve munkanélküliek, a 29 életév alattiaknak viszont elegendő volt az is, ha csak kevesebb mint négy hónapja vették őket nyilvántartásban – magyarázta Matijević Olivér.
Ez a lehetőség nagyon sokat jelent az embereknek ebben a nehéz gazdasági helyzetben, amikor egyre többen kapnak felmondást, és kerül veszélybe az egzisztenciájuk. A HMDK és szervezetei nem először vesznek részt a programban, több tíz embernek biztosítottak már munkát az elmúlt években is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.