Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Elítélték a Maros Megyei Tanfelügyelőség diszkriminációját
MÁÉRT - 2016. szeptember 29., csütörtök 11:42

„Szeptember 28-án, szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács elítélte a Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetőtanácsának azt a határozatát, amely a kisebbségi oktatás számára rendkívüli fontossággal bír. Maros megyében ugyanis 167 tanintézet esetében hirdettek versenyvizsgát. A megyei tanfelügyelőség vezetőtanácsa úgy határozott, hogy 44 intézmény esetében – ahol kisebbségi nyelven is folyik az oktatás – csak aligazgatói tisztségre pályázhatnak az adott kisebbség sorából származó jelöltek” – mutatott rá a döntés diszkriminatív vonatkozására Király András, az RMDSZ oktatásügyi államtitkára.
Hangsúlyozta továbbá, hogy azok a kisebbségi oktatásban dolgozó személyek, akik úgy érzik, hogy akár tagozatos iskolában is megállnák a helyüket intézményvezetőként, nyugodtan megpályázhatják mindkét tisztséget. Ezt vasárnap éjfélig még megtehetik. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács a határozat visszavonására szólította fel a Maros Megyei Tanfelügyelőséget, ellenkező esetben eljárást indít az intézmény ellen.
„A szerdán megjelent procedúra tisztázza, hogy azon személyek, akik több iskolaigazgatói vagy aligazgatói tisztségére is pályáznak, írásbelizni csak egy helyszínen fognak. Az írásbeli vizsga sikeressége pedig kizáró jellegű” – emelte ki a szakember.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.