Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Teret kapnak programjaik
MÁÉRT - 2017. október 12., csütörtök 13:06

Jól haladnak a felújítási munkálatok a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) kopácsi épületén. A jövőben tangazdaságként és ifjúsági központként funkcionáló házat és a hozzá tartozó telket a „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” program egyik eredményeként vásárolta meg a szakmai szervezet.
 
A HMPF több éve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (Budapest), majd pedig a Nemzetpolitikai Államtitkárság partnere a külhoni magyar óvodások, iskolák, felsősök, valamint a szakképzés éve programokban. Ez utóbbi keretein belül egy tangazdaságnak megfelelő ingatlant sikerült megvásárolniuk Kopácson.
Már a megvásárlást követően elkezdődtek a felújítási munkálatok, erre a célra főleg a Nemzetpolitikai Államtitkárságnál elnyert támogatást használják föl, amelyből a tangazdaság épülete egy részének belső falait, konyháját, vizesblokkját és a fűtést újították fel, míg a Bethlen Gábor Alap nyílt pályázatán elnyert támogatásból a tangazdaság előadótermeinek padlózatát sikerült felújítani, és négy kétágyas vendégszobát alakítottak ki. Jelenleg az épület külső felújítását végzik.
Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke elmondta, az épület a hozzá tartozó földterülettel együtt számos lehetőséget nyújt továbbképzések, szaktáborok és rendezvények szervezésére, így végre „saját teret” kapnak programjaik. Már az elmúlt időszakban is egy sokrétű, a magyar oktatást segítő tevékenységet folytattak, az épület pedig még több programlehetőséget biztosít.
A felújítási munkákat Pálinkás Krisztián irodavezető koordinálja, aki elmondta, hogy a ház 1912-ben épült, így először állagmegóvó beavatkozásokra került sor, ezek után következhetett az előadótermek, a társalgó és egyéb helyiségek kialakítása a közel 300 négyzetméteres objektumban.
- Ahhoz, hogy táborozásra és szabadtéri programok megtartására is alkalmassá tegyük, külső vizesblokkot is ki kell alakítanunk, valamint egy fedett teraszt is, amely alatt 40-50 fő is elfér. Igyekszünk az impozáns épület régies stílusát is megtartani, így például a górét is felújítjuk, itt egy mesesarkot alakítunk ki. Egy félhektáros telekről van szó, amelynek minden részét a képzési és ifjúsági központ működéséhez szükségesen alakítjuk ki. Természetesen még további munkálatokra is szükség lesz, de úgy tervezzük, hogy jövő tavasztól már folyamatosan programokkal „töltjük meg” – mondta Pálinkás Krisztián.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.