Romániai Magyar Demokrata Szövetség
A magyarországi nemzetiségek bizottsága határozatot készít a Minority SafePack támogatásáról
MÁÉRT - 2017. október 16., hétfő 14:37

A magyar Országgyűlés nemzetiségi bizottságában ismertette Vincze Loránt az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.  A magyarországi nemzetiségek szószólóit tömörítő testület hétfői, budapesti ülésén a FUEN elnöke elmondta: „a kisebbségvédelmi csomag pozitív, az európai értékeket erősítő intézkedéseket tartalmaz, és segítségével a kisebbségek „körülbástyázhatják” magukat, hiszen szavatolja azt, hogy a megszerzett jogaikat senki ne vehesse el. Ezért fontos a kezdeményezés támogatása azokban a tagállamokban is, ahol a kisebbségek elégedettek a számukra biztosított jogokkal – mint például Magyarországon, a szószólói rendszer ugyanis biztosítja a nemzetiségek képviseletét a döntéshozatalban, és ezzel az európai országok között is referenciapontnak számít. A pozitív előrelépéseket pedig maguk a közösségi képviselők állapítják meg”.

Az elmúlt két és fél évtized legnagyobb horderejű kisebbségvédelmi kezdeményezése Európában élvezi a magyar kormány támogatását, hiszen európai, nemzetpolitikai és a magyarországi nemzetiségeket is képviselő ügy. Az ülésen felszólaló nemzetiségi szószólók gratuláltak a kezdeményezéshez, és támogatásukról biztosították azt. Ritter Imre német nemzetiségi szószóló kezdeményezésére a bizottság elnöke, Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló javasolta, hogy következő ülésén a magyarországi nemzetiségek bizottsága, a nemzeti összetartozás bizottságához hasonlóan fogadjon el határozatot a Minority SafePack támogatásáról, és országgyűlési határozatot terjesszen be róla. Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló is támogatásáról biztosította a kezdeményezést, és kétoldalú találkozón ugyanakkor hivatalosan kérte, hogy a román országos nemzetiségi önkormányzat legyen a FUEN tagszervezete.
Az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack kezdeményezés online aláírható a  oldalon.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.