Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Cseke Attila: törvényi megoldást találtunk arra, hogy az önkormányzati alkalmazottaknak ne kelljen jogos juttatásaikat visszafizetni
MÁÉRT - 2017. november 14., kedd 15:07

„Az RMDSZ álláspontja szerint nem helyénvaló magára hagyni problémájukkal azokat az állampolgárokat, akik helyi vagy megyei tanácsi határozat, illetve kollektív munkaszerződésük alapján plusz juttatásokat kaptak az elmúlt két évben, amelyeket a Számvevőszék jogtalannak ítélve most visszafizettet. Elfogadhatatlan, hogy a juttatások körüli törvényes vita az alkalmazottakon csattanjon, akik nem tehetnek a helyzet kialakulásáról. Ezért a Szövetség törvényileg igyekszik megoldani, hogy a munkavállalóknak ne egyedül kelljen igazukért küzdeniük, pereskedniük a Számvevőszékkel. A szenátus plénuma ma elfogadta módosító javaslatunkat, amely értelmében az alkalmazottakat nem kötelezik a plusz juttatásaik visszafizetésére”– magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kedden. 
Cseke Attila kifejtette, 2015 szeptembere és 2017 júliusa között, a régi bérezési törvény előírásainak alkalmazásával a helyi és megyei önkormányzati határozatok, illetve a kollektív munkaszerződések különböző plusz juttatásokat hagytak jóvá az alkalmazottak számára. „Ezeket a juttatásokat a helyi intézmények kifizették az alkalmazottaknak. A Számvevőszék később jogtalannak ítélte az említett jövedelmeket, noha legfelsőbb bírósági döntés rendelkezik arról, hogy az önkormányzati határozatokkal és kollektív munkaszerződések által jóváhagyott juttatásokat ki kell fizetni. A Számvevőszék utasította a helyi intézményéket, hogy alkalmazottaiktól szedjék be a kérdéses juttatásokat. Ezeket az összegeket most a dolgozók fizetéséből vonják le, ami ellen semmit nem tehetnek, hacsak nem kezdenek el pereskedni a Számvevőszékkel” – magyarázta az RMDSZ szenátora. Cseke Attila szerint nem korrekt, hogy az alkalmazottak szenvedik kárát a jogi vitának, hiszen nem felelősek a kialakult helyzetért. „Juttatásaikat tanácsi határozat vagy kollektív munkaszerződés hagyta jóvá, a pénzt megkapták és elköltötték. Természetes, hogy elégedetlenséget vált ki, hogy most havi bérükből vonják le ezeket az összegeket. Szociáldemokrata törvényhozók jogszabály-kezdeményezést nyújtottak be a parlamentben, amely értelmében a Román Vízügyek alkalmazottai nem kell visszafizessék a 2017 júliusáig kapott juttatásaikat. Az RMDSZ javaslata az volt, hogy ezt ne csak a vízügyi alkalmazottakra vonatkoztassák, ahogyan az előterjesztők ezt kidolgozták, hanem minden állami intézmény, önkormányzat alkalmazottaira” – összegezte a Szövetség szenátusi frakciójának vezetője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.