Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Emléktáblát avattak Ács Gedeon tiszteletére Bellyén
MÁÉRT - 2018. január 4., csütörtök 12:26

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) 2017-et Ács Gedeon-emlékévvé nyilvánította halálának a 130. évfordulója alkalmából. Az emlékév záró momentumaként a HMDK emléktáblát állított Kossuth Lajos tábori lelkészének a tiszteletére és emlékére bellyei szülőháza falán.
Ács Gedeon (Bellye, 1819. augusztus 31. – Csúza, 1887. november 12.) református lelkész a Drávaszög 19. századi népéletének tudós megfigyelője és leírója, naplóírója volt. Lelkészi tevékenységét édesapja mellett kezdte Laskón. Tábori lelkészként vett részt a szabadságharcban. A világosi fegyverletétel után néhány hónapot börtönben töltött Pécsett, ahonnan a csúzai református egyházközség közbenjárására szabadult ki. Lelkesedése és szolgáló kedve ezt követően sem lankadt, önként követte Kossuth Lajost törökországi és amerikai száműzetésébe. 1861-ben visszatért a Drávaszögbe, méghozzá Csúzára, ahol haláláig a település lelkészeként szolgált. Igazi közéleti ember volt, olvasóegyletet alapított, egész életében a Kossuth-kultusz ápolásán fáradozott. Életműve előtti tisztelgésként a HMDK a 2017-es év során többek között egy, a lelkész pályájáról szóló könyvet adott ki, szerzője dr. Lábadi Károly. Az emlékév végül december 16-án zárult Bellyén, ahol Ács Gedeon tiszteletére szülőházának, a helyi református parókiának a falán egy emléktáblát helyeztek el.
- Kiemelten fontosnak tartjuk Ács Gedeon emlékének ápolását, hiszen kétségkívül ő volt az itteni magyar közösség egyik legnagyobb alakja, akire mindannyian büszkék lehetünk - mondta az emléktábla-avatáson Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, aki hozzátette, Ács Gedeon példát mutat nekünk, mai horvátországi magyaroknak, hiszen meg tudott maradni magyarnak a legnehezebb időkben is.
Az emléktábla-avatás után a bellyei kultúrotthonban bemutatták az Ács Gedeon élete és szülőföldképe című könyvet is, a kiadványról a szerző, Lábadi Károly beszélt.
Az eseményen részt vett Jakab Sándor, a HMDK elnöke és Varga Gábor, a Bellyei járás elöljáró-helyettese is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.