Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újabb Belovár-Bilogora megyei szervezett távozott a MESZ-ből
MÁÉRT - 2018. február 21., szerda 11:59

Szombaton tartotta rendes évi közgyűlését a Dežanovaci Magyarok Közössége Trojeglava településen. A beszámolók, programok és a tervek ismertetése mellett a szervezet arról is döntött, hogy kilép a MESZ-ből.
 
 
A közgyűlésekre jellemző napirenden túl a szervezet elnöksége alapszabályuk módosítását is javasolta. A dokumentum azon cikkelyének tételét törölték, amely szerint az egyesület a MESZ alapszervezete.
- Évekig hűségesek voltunk a MESZ-hez, de mostanra megelégeltük a megaláztatásokat és a semmibevételt. Elsősorban az emberi hozzáállást hiányoltuk a pélmonostori székhelyű szervezetnél. És ezt nemcsak a saját véleményem, hanem az egész elnökségünk álláspontja. Ezért mi már egy jó ideje nem éreztük magunkat a MESZ-hez tartozónak, most viszont alkalom is volt rá, hogy ezt hivatalossá tegyük. Örülök annak, hogy a közgyűlésünkön jelen voltak legközelebbi magyar szomszédjaink, a nagypiszanicaiak, a daruváriak, a Grubišno Polje-iak, a pakráciak és a lipikiek is, velük együtt dolgozunk tovább, a HMDK tagszervezeteként. A HMDK-hoz való csatlakozásunk kérelmét is beadtuk. Minden döntés egyhangú volt. Innen már visszaút nincs, a MESZ számunkra már semmit sem jelent - nyilatkozta lapunknak Jarza Elika, a Dežanovaci Magyarok Közösségének elnöke.
A Dežanovaci járás Daruvár mellett található, és tíz településből áll: Dežanovac, Trojeglava, Ivanovo Polje, Goveđe Polje, Blagorodovac, Krestelovac, Gornji Sredjani, Donji Sredjani, Sokolovac és Golubinjak.
A 2011-es népszámlálás szerint a járásban 2715 személy élt, ebből 111 vallotta magát magyarnak. A helyi iskolában magyar anyanyelvápolás folyik, 2015-ben Lenće Dalibort választották meg járási magyar kisebbségi képviselőnek (aki egyben a trojeglavai helyi választmány elnöke is), az egyesületben két korosztályban tánccsoport és női kórus is működik.
Ez az ülés a Belovár-Bilogora megyei magyarság egyesülésének meghatározó állomása
- Rendkívüli öröm számomra a szülőfalumbeliek döntése. A magyarság központja ebben a járásban Trojeglava, ahol a közgyűlést is tartották. Én is itt születtem, és családommal egy ideig itt is éltünk, azután költöztünk Daruvárra. Az egykori „magyar utca” Trojeglava helységben Szent Anna nevét viselte, és is onnan származom. Ez a közgyűlés a Belovár-Bilogra megyei magyarság egyesülésének meghatározó állomása. Mindenki, akivel együtt lehet dolgozni, most már a HMDK-hoz tartozik - nyilatkozta lapunknak Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének és a Daruvári városi tanács elnöke.
A közgyűlésen jelen volt még Slavko Nehvatal, a Dežanovaci járás elöljáró-helyettese és Željko Mileusnić, a járási szerb kisebbségi önkormányzat elnöke, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, illetve Berkes Zlata, Furjan Antun és Szigeti István, a nagypiszanicai, a grubišno poljei és lipiki magyarok közösségeinek elnökei.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.