Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Átadták a Horvátországban összegyűjtött aláírásokat
MÁÉRT - 2018. április 26., csütörtök 10:39

Április 24-én, kedden adták át az illetékes horvát minisztériumban a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés, a Minority SafePack támogatására Horvátországban összegyűjtött 18 882 aláírást. Az eseményen a FUEN elnöke, a HMDK vezetői és a Szerb Nemzeti Tanács alelnöke vett részt.
A Minority SafePack a legnagyobb projekt, amelyet valaha indítottak a nemzeti kisebbségék jogainak érdekében. Az aláírásgyűjtés április 3-án befejeződött, de a papíralapon gyűjtött aláírások összesítése még folyamatban van, az összegyűjtött aláírásokat a napokban adják le minden ország illetékes hatóságainál, amelyeknek három hónapjuk van ezek ellenőrzésére. Ezt követően egy újabb három hónapos időszak következik, amelyben különböző európai fórumokon meg kell vitatni a kezdeményezést. A HMDK is nagy szerepet vállalt, közreműködésével több mint négyezer horvátországi magyar is aláírta a kezdeményezést.
Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, aki az aláírásgyűjtést koordinálta, örömét fejezte ki, hogy a Horvátországra megállapított kvótát jócskán túlteljesítettük, 18 882 aláírás gyűlt össze.
- Egy páratlan és igen jelentős összefogás részesei lehettünk. Köszönet mindazoknak, akik aláírásukkal, szervezőmunkájukkal, népszerűsítő tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy Horvátországban is összegyűljön a kellő számú aláírás – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.